L’alumnat de 5è del Pérez Sala organitza una campanya de donacions de sang

Com sempre, com cada any, abans d’agafar les merescudes vacances de Nadal, els i les alumnes de cinquè de Primària de l’escola degana de Vilassar de Mar, el Pérez Sala, preparen la seva campanya de donació de sang, en coordinació i amb el suport del Banc de Sang i Teixits de Catalunya. 

Òbviament, ells i elles no punxaran a ningú, però han preparat la campanya a nivell informatiu i s’han documentat molt. La cita és el dimecres 13 de desembre de 4 de la tarda a 8 del vespre a les instal·lacions d’aquest centre escolar.

Una representació de l’alumnat ha vingut a l’espai “Parlant de tot”  a explicar-nos-ho.

Els portaveus de les dues classes de cinquè han estat la Bàrbara, la Gala, l’Àron i l’Àlex. Han demostrat que estan, com deia aquell anunci, sobradament preparats. No només per la feina del professorat del Pérez Sala, sinó també per les xerrades que els han fet tant des del Banc de Sang i Teixits de Catalunya com d’algunes mares de l’alumnat vinculades, professionalment, a la sanitat.

Així doncs, el dia de Santa Llúcia, ens conviden, des del Pérez Sala, a tot Vilassar de Mar a fer un petit gest, però molt i molt important per a tots i totes, ja que la sang és necessària en cas de persones que han tingut un accident de trànsit o que s’han d’operar.

Ens han explicat que, aquests dies previs a la cita, han tingut i estan tenint molta feina. Han subratllat que no s’han quedat de braços plegats. Van rebre informació sobre les donacions de sang de la mà de les seves professores i a partir d’aquí es van posar mans a l’obra, van tenir coneixement dels diversos grups sanguinis que hi ha i van elaborar el cartell i tríptics.

Documentats fins a no poder més, han subratllat que no només de sang viu el Banc de Sang i Teixits de Catalunya. També treballen amb el plasma i els cordons umbilicals.  

En saben tant, que estan en disposició de fer-nos, no fos cas que fos necessari, una petita classe de biologia. La Bàrbara ens va desglossar els components de la sang: el plasma, els glòbuls blancs, que combaten els bacteris i els glòbuls vermells, per on circulen l’oxigen i les proteïnes, i les plaquetes.

Lliçó apresa. Ara només caldrà, el dimecres 13 de desembre,  sota la direcció de les persones responsables del Banc de Sang i Teixits de Catalunya, començar amb les extraccions. Ells i elles, per edat, no poden donar sang.Han recordat que poden donar sang les persones que tinguin entre 18 i 70 anys i que pesin més de 50 quilos.

La campanya de solidaritat del Pérez Sala, insistim, és oberta a tothom. No només a la comunitat educativa del centre. L’objectiu és arribar a un bon número de donacions, aproximadament, una setantena.

Per acabar d’assegurar-se que el missatge arriba a Vilassar de Mar, han pensat un molt bon eslògan: “Dona sang, dona vida”.

Quan tornin de vacances de Nadal, des d’aquesta casa, des de Vilassar Ràdio els preguntarem pel balanç i, sobretot, per veure si han superat aquest sostre de 70 donacions que s’han marcat.