El pèsol del Maresme, una de les delícies de la nostra comarca

El Maresme destaca per ser una comarca rica en productes de la terra, i és que a casa nostra s’hi produeixen aliments com els pèsols de la floreta i el garrofal de Sant Andreu de Llavaneres, les maduixes de la Vallalta o el tomàquet rosa del Maresme.El pèsol de la nostra comarca, conegut com “la perda verda del Maresme” és un dels aliments més apreciats de la nostra comarca, segurament per la seva dolçor i tendresa. Aquest llegum i no verdura, ve amb l’arribada de la primavera i el bon temps. Tanmateix, tot i que la sembra del pèsol normalment té lloc cap a l’octubre, la collita s’inicia al voltant del mes de març i s’estén durant un o dos mesos. Des d’aquesta casa hem pogut parlar amb el vilassarenc Dalmacio Ramon, gerent de “Del Pagès a Casa” , qui ens ha pogut donar més detalls sobre aquest llegum.

Dalmacio explica que tot i que la temporada del pèsol sempre ha estat durant els mesos de març i abril, ells s’avancen i comencen a sembrar pèsols a finals d’agost i principis de setembre per tenir-ne ja durant els mesos de novembre i desembre.

Ramon assegura que mentre que el pèsol és un aliment que es consumeix molt, cada vegada hi ha menys productors que el conreen, segurament perquè no els surt a compte per la seva poca durada. Cremes, sèpia amb pèsols, mandonguilles amb pèsols, pèsols ofegats, i paella amb pèsols, aquests són alguns dels plats que segons Dalmacio Ramon, la gent acostuma a cuinar més amb aquest llegum.

Al ser un aliment tan característic de la zona i amb tanta tradició, es convoquen diverses jornades per tal de divulgar la riquesa gastronòmica i culinària de la comarca i ajudar a productors i comerços tot animant a la gent a consumir aquest producte fresc i de km 0. De fet, del 15 de març al 1 de maig se celebren al Maresme, les Jornades Gastronòmiques del Pèsol. Unes jornades organitzades pel Consorci de Promoció Turística del Maresme, en les que podràs gaudir de la degustació de plats elaborats amb pèsols del Maresme en restaurants, comprar-ne a comerços artesanals i omplir el cistell, directament de productors.

En l’esdeveniment hi participaran 70 productors, elaboradors i restauradors de més d’una vintena de municipis de la comarca.

Entre els productors de pèsols del Maresme, podràs trobar-hi productors de Vilassar de Mar com El Petit Bané i Can Maltas, aquest últim amb venda directa als mercats de Vilassar, Cabrera i Mataró.

Et recordem doncs que fins a finals d’aquest mes d’abril podràs continuar gaudint del pèsol del Maresme, un llegum dolç i perfecte per acompanyar plats típics de la nostra cuina.

(Reportatge: Mar Vilamajó)