Del 10 al 15 d’abril, Setmana de la Salut a Vilassar de Mar

Vilassar de Mar celebra del 10 al 15 d’abril la Setmana de la Salut, sis dies plens d’activitats per fomentar hàbits saludables entre la població. La prevenció i la informació sobre la salut seran els eixos principals. La Setmana de la Salut està organitzada per la Comissió d’Estils de Vida Saludables de Vilassar de Mar (Premi PAAS de Salut Comunitària 2010), de la qual formen part les regidories de Salut Pública, Ensenyament, Esports i Joventut de l’Ajuntament, els centres educatius del municipi i les seves AMPES i el CAP Dr. Masriera.

Les activitats començaran el 10 d’abril amb l’acte inaugural, que comptarà amb la presència de diverses autoritats de la Generalitat, la Diputació i l’Ajuntament, i s’allargaran fins al dia 15 amb l’objectiu principal d’acostar als vilassarencs, de totes les edats, aspectes molt diversos de la salut. Un taller de massatge per a nadons, un de cuina i un de hip-hop i sexualitat per a joves, un taller de marxa nòrdica, possibilitat de donar sang, fer-se proves de prevenció de malalties oculars, prendre’s la tensió arterial, el pes i la talla o portes obertes a diferents centres públics i privats que fan activitats relacionades amb la salut són algunes de les múltiples propostes de la Setmana de la Salut, que tindrà el seu punt culminant el 14 d’abril amb una festa al pati de l’escola Pérez Sala.

Estudi de pràctica físicoesportiva
Durant la inauguració de la Setmana de la Salut l’Ajuntament presentarà un estudi que ha realitzat a proposta de la Comissió d’Estils de Vida Saludables amb el títol “Enquesta d’activitat físicoesportiva a Vilassar de Mar en edat escolar. Una perspectiva de gènere”. L’objectiu de l’estudi era conèixer la situació actual de la pràctica físicoesportiva en edat escolar a Vilassar de Mar i saber si cal implementar polítiques per eliminar desigualtats. L’enquesta s’ha realitzat entre l’alumnat de 4t de primària a 2n de batxillerat, és a dir, els nascuts entre l’any 1994 i 2002 de tots els centres d’ensenyament, 1.561 respostes analitzables que representen el 70,61% de la població de Vilassar de Mar d’aquesta franja d’edats. Segons l’estudi, el 81,42% de la població enquestada fa activitat físicoesportiva, xifra que està lleugerament per sobre de la mitjana de Catalunya. En nois ens situem en el 87,70% (2,30 punts per sobre de la mitjana catalana) i en noies en un 74,80% (0,80 punts per sobre).

De l’estudi també es desprèn que l’índex de pràctica físicoesportiva en noies està 12,90 punts per sota que el dels nois i que del 18,58% de població escolar que no fa pràctica físicoesportiva, el 65,52% són noies. Entre les conclusions, l’estudi posa de manifest que hi ha una diferència encara clara entre la pràctica masculina i la femenina. Per això, per rebaixar el sedentarisme en aquest col•lectiu, proposa invertir en el foment de la pràctica esportiva femenina en edat escolar.

Tres restaurants rebran l’acreditació AMED
Els restaurants El Terral, El sot i L’Atlàntida 2 han rebut l’acreditació AMED, segell que distingeix a restaurants que inclouen als seus menús el patró d’alimentació mediterrània, és a dir, fan servir oli d’oliva, una àmplia oferta de verdures i hortalisses, donen prioritat a peixos i carns magres i incrementen la fruita fresca com a oferta de postres. El lliurament del distintiu es farà durant l’acte d’inauguració de la Setmana de la Salut. Per veure com cuinen unes de les seves receptes, només caldrà visitar VdM’TV, http://tv.vilassardemar.cat. Al canal Entreteniment, programa Cuines, es podrà veure pas a pas com cadascun dels restauradors distingits amb AMED elaboren un plat saludable.

Centres educatius
Els centres educatius són una peça clau per transmetre hàbits saludables entre els infants. Per aquest motiu, durant tota la setmana faran activitats especials amb els seus alumnes. Sortides a peu al Castell de Burriac, anar al mercat a comprar fruita, consells i idees per a berenars, tallers d’amanides, i activitats d’educació física diverses seran alguns exemples.

PROGRAMACIÓ SETMANA DE LA SALUT 2012
10 abril
19 h Inauguració de la Setmana de Salut 2012. Presentació de l’estudi “Pràctica físicoesportiva en edat escolar a Vilassar de Mar. Una perspectiva de gènere”; lliurament de les acreditacions AMED a tres restaurants del municipi (El Terral, El Sot  i l’Atlàntida 2); i per finalitzar, un petit taller de formatges artesans. Sala Roser Carrau-Espai Cultural Can Bisa (c. Montserrat, 8). Acte amb invitació.

11 abril
Durant el matí Taller de massatge per a nadons (1a sessió). Cal inscripció prèvia al mateix CAP. CAP Dr. Masriera (c. Santa Maria, 59-79)

17 h Taller “Cuina sense pares”. Tenim la recepta per mantenir l’equilibri (Diputació de Barcelona). Per a joves majors de 14 anys. Cal inscripció prèvia a Can Jorba. Can Jorba (c. Santa Eulàlia, 140; tl. 937542400 – ext.452).

12 abril
Durant el matí Taller Cuidar a qui cuida. Cal inscripció prèvia al mateix CAP. CAP Dr. Masriera (c. Santa Maria, 59-79)

Tot el dia Taula informativa sobre alimentació saludable. Distribució de fruita. CAP Dr. Masriera

De 10 a 14 h Tastet de marxa nòrdica. A les 9.00 (tots els públics), a les 10.30 (per gent gran) i a les 12.00 (tots els públics) al passeig Marítim. Cal inscripció prèvia a Can Bisa (c. Montserrat, 8; tl. 93 754 24 00).

20 h Taller de cuina del restaurant El Terral amb la recepta “Calamarsets saltejats amb calçots i pèsols”. Cal inscripció prèvia a Can Bisa. Can Bisa (c. Montserrat, 8; tl. 93 754 24 00).

13 abril
Durant el matí Taller de massatges per a nadons (2a sessió). CAP Dr. Masriera

17 h Espectacle “Hip-Hop i sexualitat segura” adreçat a adolescents, a càrrec de l’entitat ACAIR-Projecte Emetis. Inscripcions a can Jorba. Can Jorba (c. Sant Eulàlia 140). El dia 20 d’abril hi haurà una sessió exclusiva per l’Institut Pere Ribot.

17 h L’hora del conte: “Petonets i abraçades, la millor medicina”. Biblioteca Municipal Ernest Lluch

Durant la nit Distribució de Kits del plaer de Sida Studi amb informació sobre sexualitat segura. Bars: 1001 (Camí Ral, 33) i Marina (Camí Ral, 11).

14 abril
De 10.30 a 14 h i de 16.30 a 19.30 h Festa final de la Setmana de la Salut. Escola Pérez Sala. Inclourà les següents activitats:
• Rocòdrom inflable per a nens i nenes (màxim 12 anys).
• Exhibició i tastet de judo (11-13 h), de patinatge (11-13 h), d’hoquei patins (17-19 h) i de bàsquet (17-19 h).
• Circuit de bicicletes–educació vial, organitzat per la Policia Local i Corriol.
• Petites receptes en directe (l’àvia Remei, restaurant el Terral, Justo Ruiz Menjadors Escolars i Adriana Ortemberg).
• Vilassar Ràdio retransmetrà en directe tot l’esdeveniment.
• Donació de sang a l’autocar del Banc de Sang, davant mateix de l’escola (voluntariat de la Creu Roja organitzarà un servei de custòdia dels infants dels adults que facin donacions).
• Taula informativa del CAP Dr. Masriera amb consells de salut.
• Taula informativa sobre la protecció solar per part de la farmàcia Roca 1904 i la farmàcia Umbert.
• Vilassar Ràdio ha preparat un programa especial des de l’estand ubicat a la festa.
• Els capgrossos estaran a la festa.

I molts tallers:
• El Centre Integral de logopèdia i fonoaudiologia organitzarà un taller de respiració.
• L’Estudi Blancpedra farà un taller per explicar la importància de les manualitats per al nostre benestar. Entretenir les mans és entretenir la ment.
• Fisio Vilassar tindrà estand a la festa.
• L’AMPA de l’escola Pérez Sala farà el taller “Prepara-ho tu”, on els nens i les nenes manipularan aliments i crearan el seu esmorzar o el seu berenar.
• L’AMPA de l’escola els Alocs farà el taller “Creart”, per treballar les emocions i la sensibilització dels infants a través del traç i de l’art.
• L’AMIPA de l’Escola del Mar farà un taller de risoteràpia per a nens, nenes, mares i pares. “Fem salut, riu”, on s’encabiran activitats de pessigolles, de ganyotes i de globus.
• L’AMPA de l’escola La Presentació farà el taller “Fes salut: és divertit!”, amb activitats lúdiques.
• L’AMPA de l’escola Vaixell Burriac farà el taller “Donem sentit als aliments!”, on relacionaran la piràmide dels aliments i els sentits.
• L’AMPA de l’escola Pla de l’Avellà farà dos tallers  “Salut emocional ” i “L’hort”.
15 abril
17.30 h Teatre infantil: Cuina de nassos, de la cia Fadunito. Preu: 4,50 €. Ateneu Vilassanès.

17 abril
19 h Xerrada: La dieta mediterrània, una dieta equilibrada, a càrrec de Núria Domingo, dietista nutricionista d’Oncolliga. Biblioteca Municipal E. Lluch
I DURANT TOTA LA SETMANA:

– L’Òptica Rodon (c. Santa Rosa de Lima, 44) realitzarà revisions gratuïtes de glaucoma per a persones majors de 55 anys, diagnòstic de vista cansada per a persones de 45 a 55 anys, i screening visual per a infants de 6 a 12 anys.

– La farmàcia Roca 1904 (c. Montserrat, 1) i la farmàcia Umbert (Ronda Vilassar, 2) mesuraran gratuïtament la tensió arterial, el pes i la talla.

– Fisio Vilassar (c. Sant Artur, 47, local 4) realitzarà sessions informatives i valoracions individuals del sòl pèlvic (incontinència urinària). Cal concertar visita prèvia al tl. 93 759 85 80.

– Art  Música (Musicoteràpia): Fes art amb la música. Cita prèvia al tl. 678 596 903.

– La Biblioteca Municipal Ernest Lluch (c. Sta. Eulàlia, 66-80) tindrà una exposició de llibres relacionats amb la salut.

 

SETMANA DE PORTES OBERTES DEL 10 AL 14 D’ABRIL:

– Programa Municipal d’activitats físiques dirigides. Informació al Pavelló d’Esports Municipal Paco Martin. Tel. 93 750 08 84.

– Activitats dirigides de la Piscina Municipal. Informació a la mateixa piscina. Tel. 93 750 69 87.

– Espai Interior – Institut de Ioga Integral C/ St. Guillem, 14. Consultar horaris a www.institutdeiogaintegral.com.

– FitSport –Informació al mateix centre tl. 93 750 02 77.

Leave a Reply