El Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya estima que es comercialitzaran set milions de roses a tot Catalunya per Sant Jordi
Enguany, el 23 d’abril cau en dia laborable i això afavoreix les vendes de roses, sobretot en els grans nuclis de població. El Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya, ubicat a Vilassar de Mar, anticipa que se’n comercialitzaran set milions, per Sant Jordi de 2012. D’aquestes, el 20 % seran de producció local; un 30 % arribarà de Sud-amèrica; un altre 30 %, del mercat holandès; un 10 % del llevant i del sud espanyols; i l’últim 10 %, de l’Àfrica. Pel que fa als colors, es preveu que el 80 % de les vendes seran de roses vermelles i la resta, d’altres colors, des del groc al blanc passant pel blau.
La comerciliatzació de flors i plantes en general ha minvat a causa de la crisi, repercutint en la producció local. Però la de rosa no n’ha quedat afectada. Enguany, els productors del Maresme i del Baix Llobregat han aconseguit la millor producció possible per satisfer el màxim nombre de clients. Així, les varietats més conreades a Catalunya han estat la Lovely Red, la Red Monarch i la Samurai, en vermell. Quant a les de colors, les opcions es multipliquen. La producció de rosa al Maresme es caracteritza per la seva qualitat. Les plantes creixen en hivernacles i amb unes condicions climàtiques clarament favorables. Es cultiven al sòl o bé amb la tècnica hidropònica , per tant, ofereixen una molt bona relació qualitat/preu.
Els mercats estrangers abasteixen també l’enorme demanda de roses que es produeix per Sant Jordi. Els majoristes i distribuïdors del Mercat estan cada cop més preparats per poder atendre les demandes d’última hora dels minoristes que, a causa de la crisi de consum, també compren menys quantitat. Les roses importades arriben entre una setmana i dos dies abans de la diada. La majoria ho fan de Llatinoamèrica (Colòmbia i l’Equador), d’Holanda i també, però menys, de l’Àfrica (Kenya i Sud-àfrica). La varietat líder en vendes a escala global és la Freedom, que es cultiva en diverses parts del món, des de la Xina fins a Colòmbia o l’Equador. Al Mercat de Flor, les varietats Grand Prix i Red Naomi, ambdues holandeses, també es venen força.
Els costos de producció d’aquest conreu, així com el d’altres, continua encarint-se perquè ha augmentat el preu dels combustibles que es fan servir als hivernacles. A més, també s’han encarit altres productes derivats del petroli, com els plàstics contenidors i els dels hivernacles. Malgrat tot, es preveu que els preus de venda al públic es mantindran i que variaran en funció de la qualitat de la rosa, dels complements i del treball de guarniment o composició que l’acompanyen –l’espiga, la senyera, la cinta o la bossa–, i del tipus de comerç on es compri.
El mes d’abril és força intens pel que fa a la venda de flors i plantes, ja que, poc després de Sant Jordi, se celebra la Mare de Déu de Montserrat (27 d’abril). A més, el 6 de maig és el Dia de la Mare. Per tant, si la diada va bé, l’oferta local de roses s’acabarà per Sant Jordi