Vilassar de Mar ja té en marxa el seu primer Consell d’Infants

El passat divendres 23 de febrer es va constituir oficialment el primer Consell d’Infants de Vilassar de Mar. L’acte va tenir lloc a l’Ateneu Vilassanès amb la presència no només dels infants que passen a ser consellers i conselleres, finalment 24, sinó també dels 105 candidats i candidates, que es van presentar per ser-ho. Tots ells van rebre un diploma de nomenament i reconeixement de la seva funció de la mà del Diputat d’Educació de la Diputació de Barcelona, Rafael Homet; l’alcalde de Vilassar de Mar, Damià del Clot; la regidora de Serveis Socials, Igualtat, Família i Gent Gran, Núria Arasa, i el regidor d’Ensenyament, Josep Solé.

L’alcalde de Vilassar de Mar, Damià del Clot, va recordar l’objectiu d’aquest nou òrgan de participació: “Ens permetrà captar els desitjos i les necessitats d’aquest sector de la població i ser més transversals i més representatius“. Per la seva part, Núria Arasa, regidora de Serveis Socials, Igualtat, Família i Gent Gran, va posar èmfasi en la veu que tindran els infants: “Volem que ens facin propostes per millorar el municipi des del seu punt de vista”.

I és que el Consell d’Infants és l’espai on els infants podran reflexionar i fer propostes sobre aquells projectes que considerin necessaris per millorar el poble, per millorar la qualitat de vida dels infants, per garantir el respecte als seus drets i per garantir que el seu punt de vista es tingui en compte en la presa de decisions. A diferència d’altres Consells d’Infants, el de Vilassar de Mar no només està format per alumnes de les escoles del municipi sinó que també s’ha involucrat a altres agents vinculats amb la infància. Aquest fet diferencial el va destacar el Diputat d’Educació de la Diputació de Barcelona, Rafael Homet: “Vilassar de Mar ha entès la globalitat de la vida dels infants que no només són alumnes i això denota que l’Ajuntament ha interioritzat el concepte de que els infants són ciutadans i ciutadanes d’aquest municipi i que la seva mirada és molt important a l’hora de construir el municipi”.

Els consellers i conselleres han estat elegits democràticament pels seus companys d’escola o entitat entre aquells que van sortir preseleccionats per un sistema de sorteig que garanteix la igualtat d’oportunitats. En el procés es van escollir suplents, que tindran el càrrec d’assessors tècnics, i la resta de nens i nenes, que van participar com a candidats i candidates, formaran part de l’equip de suport del consell.

A partir d’ara i fins a final de curs, el Consell d’Infants es reunirà mensualment, en sessions de treball d’1 hora i mitja, on treballaran com volen que sigui el consell d’infants, treballaran el reglament de funcionament del propi consell, debatran sobre les aportacions que han fet els nenes i nenes en el procés d’escolta que es va engegar a l’acte de commemoració dels Drets dels Infants i, finalment, presentaran la proposta de reglament i la visió infantil sobre els temes que els afecten: poble, escola i família.

Cal recordar, que la creació del Consell d’Infants es va aprovar per unanimitat en el ple del 22 de setembre de 2016 a través d’una moció del grup municipal Vilassar de Mar sí que pot/sí puede.