Especial Sant Jordi del “Parlant de tot” des del carrer

Amb la vista posada al cel, sol i fred, ha arrencat, aquest dimarts, la Diada de Sant Jordi. Una jornada, la més freda dels darrers 90 anys, en la qual les previsions marquen que catalans i catalanes ens regalarem 7 milions de roses, segons el Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya, amb seu a Vilassar de Mar, i 2 milions de llibres, segons el Gremi de Llibreters. Vilassar de Mar ha viscut una matinal espectacular amb un munt de parades amb senyeres, llibres i roses. Nosaltres hem sortit al carrer i hem culminat, un any més, una edició especial del nostre buc insígnia, “ Parlant de tot”, el nostre matinal, presentat per Jaume Cabot.  Escolta el programa sencer aquí:

L’alcaldessa de Vilassar de Mar, Laura Martínez Portell, ha estat present en la nostra carpa, en un dia tan especial. Ens ha regalat roses i n’ha repartit, també, entre els i les protagonistes de la “Tertúlia” setmanal que té els nostres avis i àvies com a referència.Martínez Portell ha lamentat la pèrdua de la producció local de roses al Maresme. Considera que, des de les administracions, s’ha d’ajudar el sector primari de casa nostra. Un dia, un Sant Jordi en el qual l’alcaldessa ha trepitjat carrer i ha aprofitat per regalar una rosa a cada persona treballadora municipal. Per a ella, per a Martínez Portell, avui és el millor dia de l’any, del qual “col·lectivament com a país ens sentim orgullosos”.Finalment, ha recomanat llibres per regalar d’autors vilassarencs, com Quim Llisorgas o Jordi García Jacas. Llibres, per cert, que ja ha comprat.

A primera hora, hem pogut escoltar en directe a la florista vilassarenca Raquel Eiximeno, del Blanc Estudi Floral. És un dels dies amb més feina de l’any. S’ha aixecat a quarts de cinc de la matinada i ha triplicat la flota de persones que despatxen i reparteixen. Bones sensacions, la flor vermella, diu, és la reina, i després també se’n venen de grogues, blanques i rosades.Amb el permís dels rosers quilòmetre zero, dels rosers de Vilassar de Mar. N’ hi ha de tamany petit i gran.Per les seves mans, i de la seva tropa, han passat i passaran avui més de 1.600 roses, que es diu aviat. Demà dimecres, el Blanc Estudi Floral restarà tancat ja que han d’agafar forces per les dues cites immediates que tenen en el calendari, el dia de la Verge de Montserrat i el Dia de la Mare.

També hem volgut celebrar, avui, com fem tots els dimarts la Diada amb els nostres avis i àvies, la nostra Tertúlia de la gent gran. Moderats per la nostra companya Joana Hernández,  ens han explicat els records i les anècdotes, de quan eren joves, de la Diada. Un Sant Jordi en el qual la regidora de Gent Gran, Montse Ferri, ha volgut estar al seu costat. Ferri ha comparat la Diada amb l’ambient i la il·lusió que es viu en Festa Major. Sempre l’ha viscut com un dia molt bonic.

En un dia en el qual, és clar, la rosa n’és la gran protagonista, hem volgut tenir un record molt especial per als darrers productors del Maresme en un reportatge que explica com han viscut aquests darrers dies de campanya de Sant Jordi fins a arribar a avui.

Han perdut la guerra davant de la rosa importada que arriba des de països tan llunyans com Kènia, l’Equador o Colòmbia. L’any passat, per exemple, Rosa Maria Bertran va arrencar, amb tot el dolor, els roses de la seva finca de Teià, després de sis generacions, per no poder competir. “Va ser una barreja de tristesa i alliberament”, ha dit.

Hem donat veu als germans Pons, de Santa Susanna. Ells són els darrers productors de rosa maresmenca. Hauran de tallar rosers. No d’entrada tota la plantació, sinó que aniran eliminant parts. No poden competir.

Des del Mercat de la Flor, però, celebren el boom, sobretot arran de la pandèmia de la covid-19, que viuen els rosers. –Ramon Cuquet ha explicat que s’ha dedicat al roser amb test i ja no fan rosa de flor tallada, per la competència de la rosa de fora. El canvi climàtic ha afectat molt.

Regalem, doncs, roses que venen de contrades més càlides, amb nul·les restriccions sanitàries, ja que la Unió Europea és molt dura amb els productors locals. Per tant, algú les ha d’anar a buscar als grans mercats neerlandesos on aterren els avions farcits de roses forànies. Rafa López, de Transport López, les baixa. Els seus 10 tràilers han tret fum. Monstres perfectament habilitats per portar roses.

I és clar, també en tingut espai, en les nostres tres hores de directe, per parlar de llibres. Hem donat veu a l’escriptora vilassarenca Sílvia Cantos, col·laboradora d’aquesta emissora, on condueix el programa literari “Històries”. Signa i presenta el seu darrer treball, “Ferides”.

“Ferides” és una novel·la sobre la resiliència, sobre com s’aguanten els embats de la vida i d’aquelles cicatrius que no deixen ferides i que, també, cicatritzen. Cantos està documentant-se per al seu proper llibre en el qual seguirà tocant pell: arqueologia, transplantaments i terapeutes especialistes en el dol són el còctel de feina de l’escriptora vilassarenca.

També des del nostre micròfon autònom, hem donat veu a diferents protagonistes d’aquest Sant Jordi a Vilassar de Mar (paradistes i públic assistent):

I fins i tot, hem intentat segellar una parella. Amb resultat, per cert, un pèl infructuós

Recordem que també s’ha emès la secció “Poc ens passa”, copresentada amb Joan Escofet, cap dels Serveis Informatius:

Aquesta edició especial de “Parlant de tot “ l’hem realitzat, en directe, des de la nostra parada que hem habilitat a l’avinguda Montevideo. Hem estat situats just al davant de l’escola Pérez Sala. Ho han fet possible, Jaume Cabot, Xavi Puig, Joan Escofet, Joana Hernández, Mar Vilamajó (alumne en pràctiques) i Robert Maza.