Vaga a l’ensenyament, de cinc dies

Aquest dimarts 15 de març és el primer dels cinc dies de vaga a l’ensenyament. Es tracta d’una vaga a infantil, primària i secundària convocada pels sindicats de l’educació en protesta per la gestió del conseller d’educació, Josep Gonzàlez-Cambray i per la falta de consens amb què la conselleria ha comunicat diverses decisions, com la modificació del calendari escolar o els nous currículums. La secunden tots els sindicats (USTEC-STEs, UGT, CCOO, Aspepc-sps, Intersindical, CGT i USOC). La convocatòria té el suport de l’Affac (Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya), els Moviments de Renovació Pedagògica, sindicats d’estudiants i de les direccions de centres educatius.

Els següents dies d’aquesta vaga són: dimecres 16, dijous 17, dimarts 29 i el dimecres 30 de març. A aquestes dades cal afegir l’aturada convocada el dimecres 23 març per la sentència que obliga a fer el 25% de classes en castellà.

Quines són les reivindicacions?

En relació a la modificació del calendari escolar, el pròxim curs començaria abans, el 5 de setembre a les escoles i el 7 als instituts. La Generalitat considera que els canvis afavoreixen la conciliació i la igualtat d’oportunitats, perquè s’escurça una “desconnexió massa llarga” que pot perjudicar l’aprenentatge, sobretot dels alumnes d’un entorn més desafavorit. El canvi suposa avançar una setmana l’inici de les classes, tot i que les hores lectives seran les mateixes, perquè es farà jornada reduïda tot el mes.Els sindicats demanen que es retiri aquesta modificació. Subratllen que no s’ha dit qui pagarà els monitors que es facin càrrec de la canalla a la tarda o com es resoldrà que els centres tinguin la plantilla del tot assignada al juny per poder preparar el curs següent.

Pel que fa a la inversió en educació, mestres i professors reclamen un increment de la inversió en educació perquè arribi al 6% del PIB català. La inversió ara no arriba al 4%.

Demanen la reversió de les retallades i tornar a les condicions laborals anteriors a les retallades del 2010 i que es pugui desplegar amb recursos l’escola inclusiva, per atendre la diversitat, una reducció de les ràtios i que no es tanqui cap grup a la pública.

Els docents critiquen que el nou currículum se’ls fes arribar a finals de gener amb poc temps per valorar-lo i poder fer aportacions.

Pel que fa al batxillerat, els professors demanen més informació sobre com es desplegarà el nou batxillerat i quina formació l’acompanyarà.

Els convocants demanen un pacte d’estabilitat per a les plantilles i l’estabilització del personal interí.

Els sindicats demanen l’assumpció de responsabilitat del Departament en la defensa de la immersió lingüística en català i la cobertura legal per la immersió de tot el personal dels centres davant la imminent aplicació de la sentència del TSJC sobre el 25% de classes en castellà.

Les demandes dels sindicats culminen amb la petició que el conseller dimiteixi i hi hagi una “negociació real” amb els sindicats sobre les qüestions plantejades.

 

Quina és la incidència de la vaga a Vilassar de Mar aquest dimarts?

Pel que fa a l’escola bressol municipal, l’està secundat només 1 mestre de les 31 persones que formen part de l’equip de la Bressol municipal (mestres, educadors, auxiliars de menjador, direcció, administració…)
A l’Escola del Mar l’estan secundant entre un 10% i un 20 % dels professors.
A l’Escola Els Alocs l’està secundant un 62 % dels professors.
A l’escola Pérez Sala està secundant la vaga el 46 % del professorat. Des del Pérez Sala han explicat que, dels 360 alumnes que té l’escola, avui un centenar d’alumnes no han assistit a classe.
A l’escola Vaixell Burriac l’està secundant aproximadament el 50 % del professorat.
A l’escola privada concertada La Presentació, cap professor ha secundat la vaga

A l’institut Vilatzara l’està secundant el 80% del professorat,.

A l’institut Pere Ribot el 50% del professorat  l’està secundant.