`Presentació de “Des de dins” de Lluís Maria Xirinacs, organitzada per ANC

Aquest dimecres 8 de juny, a la Biblioteca Ernest Lluch, a partir de les 7 de la tarda i de la mà de l’Assemblea Nacional Catalana, que compleix 10 anys de vida a Vilassar de Mar, es presenta el llibre ‘Des de dins de mi’, autobiografia escrita per l’activista Lluís Maria Xirinachs l’any 1975 quan complia condemna a la presó madrilenya de Carabanchel .

L’espai “Volem Saber”, presentat per Joana Hernández, ha parlat, de la figura complexa de Xirinachs, amb Dolors Marin, una de les persones que han fet el pròleg, amb les arxiveres de la seva fundació, la Fundació Randa, Àngels Baldó i Carme Juncà i amb Jaume Valls, coordinador de l’ANC de Vilassar de Mar.

El llibre veu la llum després que la Fundació Randa, que custodia el llegat de Xirinachs, i després de digitalitzar els arxius, descobrís, ara fa dos anys, una caixa amb una carpeta blava plena de notes, reflexions, apunts, fotos… l’embrió del llibre escrit l’any 1975 durant dos mesos i mig

Una autobiografia que abraça des del seu naixement, l’any 1932 fins a l’any 1955. Sembla, expliquen, que volia seguir amb la seva memòria; però bé no s’ha trobat, bé no la va arribar a complementar. Xirinachs va ser una figura complexa. Va allargar el sacerdoci fins a l’any 1992

Baldó i Juncà han explicat que no només era un activista, sinó “un filòsof de la categoria de Ramon Llull”. Han afegit que l’obra “Des de dins de mi’ convida als lectors a reflexionar sobre si mateixos i sobre el seu entorn i han recordat que ell mateix va dir des que era un nen que el seu desig era fer una enciclopèdia “no seguint un ordre alfabètic, sinó un ordre lògic” i han subratllat que va lluitar “a favor de les llibertats personals i de les llibertats nacionals”

També han destacat que va ser “un inconformista, un autèntic lluitador que va fer, durant la seva vida, fins a 8 vagues de fam”.