L’Espigó de Garbí comença de zero

La tradicional postal de Vilassar de Mar, l’Espigó de Garbí amb les barques i les casetes de pescadors, una de les imatges més fotografiades del nostre municipi, es veurà alterada els propers mesos. El departament de Costes del Ministeri de Medi Ambient ha comunicat, aquest estiu, l’ordre de desallotjament i enderroc de les casetes i la retirada de les barques per fer complir la sentència ferma que hi ha des de 1999. L’Ajuntament i les diferents entitats afectades estan treballant per preservar aquest emblemàtic espai de Vilassar de Mar. Donem veu al president del Club de Pescadors de Garbí, en Marc Casanovas i al regidor d’Urbanisme Àngel Font. Ras i curt: el Ministeri vol fer net i començar de zero amb la situació regularitzada.

El Ministeri de Medi Ambient de l’estat espanyol vol actuar en tres espais del litoral vilassarenc. El Nàutic de Vilassar de Mar, el Palomares i l’Espigó de Garbí. Àngel Font, regidor d’Urbanisme de l’Ajuntament de Vilassar de Mar celebra que “tots els actors implicats en la problemàtica vagin de la mà”. De moment, “cal salvar l’Espigó de Garbí”, diu.

 

 

Barques

Pel que fa a l’Espigó de Garbí, aquest indret tan emblemàtic del nostre litoral, aquest setembre, diferents propietaris de les barques de l’Espigó van començar a rebre cartes del Ministeri de Medi Ambient avisant-los de sancions de fins a 500 euros si no retiraven les embarcacions i del cobrament de la varada a 150 euros el dia. La carta “és prou explícita”, tal i com apunta Marc Casanovas. El Ministeri, com resumeix Marc Casanovas, “ho vol tot net per començar de zero un cop s’hagi regularitzat tot”. Que ningú s’alarmi. “No neguen el permís, un cop es legalitzi tot, les barques podran tornar”.

Ara bé, s’hauran de complir alguns requisits que Madrid exigeix. Entenen, per exemple, que hi ha massa barques a motor. Ara, s’estan retirant les embarcacions. L’Ajuntament ha cedit un espai municipal perquè els titulars les puguin guardar en cas de no tenir lloc on deixar-les. Pel que fa a l’Ajuntament, Àngel Font assegura que “el consistori els donarà un cop de mà en tot el que calgui”.

Guingueta

El mateix passarà amb la guingueta. De moment, com totes les del litoral català ja s’ha desmuntat. La voluntat del Club de Pescadors de Garbí, com declara Marc Casanovas, “és poder tenir veu en la subhasta que es faci, de cara a l’estiu vinent, per tal de preservar l’esquema actual de guingueta i que no s’aposti per un model de negoci diferent que s’inclini per l’oci nocturn”. En aquest sentit, Font remarca que “l’Ajuntament en recuperà la gestió i s’establirà un procés de subhasta normal i corrent a partir d’ara”. El regidor d’Urbanisme també és de l’opinió de mantenir l’actual model de negoci de la guingueta.

Casetes pescadors

Les 20 casetes de pescadors que encara hi ha a l’Espigó de Garbí també han d’enderrocar-se. La titularitat és de l’Ajuntament. En aquest sentit, Àngel Font explica que, pel que fa a les casetes de pescadors, l’Ajuntament ja ha guanyat tres mesos. Volen que siguin declarades bé d’interès cultural i patrimonial. La voluntat del consistori és que, amb la titularitat de l’Ajuntament, es pugui donar un ús cultural i lúdic a la zona.

Palomares i Nàutic de Vilassar de Mar

D’altra banda, Costes també ha demanat altres actuacions al litoral vilassarenc. En concret al Palomares i al Club Nàutic de Vilassar de Mar. El Palomares té una concessió que va acabar l’any 2001 i una sentència ferma del Tribunal Suprem d’enderroc. La propietat està fent gestions per preservar-lo i han presentat un projecte a Costes per poder seguir treballant. Pel que fa al Nàutic, tenen la concessió vigent i el Ministeri els ha requerit perquè en un temps determinat adaptin la seva estructura a la llei de Costes.

Aquí pots escoltar l’entrevista a Marc Casanovas, el president del Club de Pescadors de Garbí.

Escolta l’entrevista a l’Àngel Font, regidor d’Urbanisme de l’Ajuntament de Vilassar de Mar.