A la nostra localitat es pot veure aquests dies la mostra “La capacitat transformadora d’una petita ONG maresmenca que treballa al Senegal”. A través d’aquesta exposició, l’ONG Projecte Tabassaye mostra tot el que porta fent des del 2017 al sud del Senegal, amb un projecte amb el qual ajuden al desenvolupament sanitari, econòmic i educatiu de la població. L’Ajuntament de Vilassar de Mar ve col·laborant amb l’associació des del 2019 en el desenvolupament d’aquest projecte, tan econòmicament com ara en la promoció de l’exposició.
L’ONG va néixer de la mà de dos germans, en Denis i la Griselda Fornés, després d’assistir a un casament a Tabassaye Manding i veure les mancances sanitàries que hi tenien quan algú es posava malalt o patia un accident. Quan arriben al poblat, de seguida perceben que la situació en què viu la comunitat és molt fràgil, amb el mínim necessari per subsistir. La primera nit de casament coneixen un home que porta diversos dies amb una infecció a la mà que no pot guarir per falta de mitjans. I l’endemà coneixen l’Ibrahima Diallo, un noi de 14 anys, amb les cames plenes d’úlceres infectades i cronificades des de fa més de 4 anys, i que tampoc pot anar al metge pel mateix motiu. En Denis i la Griselda decideixen dur aquestes dues persones al dispensari més proper, situat a 4 km. Fan el camí a peu amb els malalts i es fan càrrec del cost de les visites i els tractaments necessaris. Ràpidament, corre la veu que els hostes europeus estan portant malalts al metge, i comença un efecte bola de neu: cada dia apareixen desenes de malalts davant la seva cabana, gent que necessita atenció mèdica. Conscients que ells sols no poden arribar gaire lluny, decideixen crear una estructura per sostenir el repte i actuar solidàriament. Així va néixer, la primavera del 2017, el Projecte Tabassaye.
L’exposició narra tot el que han fet des d’aleshores, accions dirigides a millorar les condicions de vida, fent especial atenció en l’àmbit de la salut, però també en l’educació i el desenvolupament econòmic dels habitants dels 11 pobles de la comuna de Dabo, començant pels poblats de Tabassaye Manding i Sintiang Maodo, a partir de les seves prioritats.
Denis Fornés, president de l’ONG, ha explicat que han aconseguit que tinguin cobertura sanitària 5 comunitats rurals, és a dir, que estiguin mutualitzades 1.800 persones. Ha subratllat que han construït un dispensari mèdic, han reformat una escola, estan planificant la construcció d’un segon dispensari mèdic, han creat un hort i han aconseguit que tinguin un ramat de vaques. Tenen previst que hi hagi un altre hort i un altre ramat de vaques. Tant Fornés com Miquel Vila, vicepresident de l’ONG, han valorat molt positivament el suport dels socis i sòcies, el recolzament dels consistoris de Vilassar de Mar, Cabrils, Vilassar de Dalt i Premià de Dalt i dels comerciants que han donat suport.
L’exposició consta de 4 panells i es va poder veure al Mercat Municipal durant les festes de Nadal. Es presenta fins al 31 de gener al vestíbul de la Biblioteca Municipal Ernest Lluch. A partir d’aquí, l’exposició continuarà itinerant pels instituts de secundària del municipi: de l’1 a 14 a l’institut Pere Ribot i del 14 al 28 a l’institut Vilatzara i més tard a la Bòbila, en col·laboració amb el Club de Bàsquet.