El Projecte Tabassaye continua creixent

L’espai “Parlant de tot”, presentat i produït per Jaume Cabot, ha centrat recentment la seva atenció en el “Projecte Tabassaye” i ha entrevistat al president i vicepresident, respectivament d’aquesta  ONG , els vilassarencs Denís Fornés i Miquel Vila. 

És una associació assistencial creada el 2017 al Senegal, Catalunya i Suïssa per ajudar al desenvolupament sanitari, econòmic i educatiu de Tabassaye Manding, un poblat situat a 60 km de Kolda, capital de l’alta Casamance, al sud del Senegal.

Amb el lema  “Guarir, estimar, empoderar”, han creat un equip  per a assolir els seus  objectius i cercar socis a Europa que els ajudin a obtenir els recursos que necessiten.

Vam parlar amb aquesta ONG el passat octubre i hem volgut saber, a través d’aquesta entrevista, com està evolucionant la important tasca que desenvolupa aquesta ONG que continua creixent: cada dia, de mica en mica, hi ha més persones que s’inscriuen com a sòcies a aquesta ONG per donar-li suport. Cal destacar  també que s’ha incorporat a l’equip d’aquesta ONG el doctor Carles Cuadrada.

Entre novembre de l’any passat i inicis d’aquest any, Fornés ha estat al Senegal i va tornar a Vilassar de Mar al gener per dinamitzar i impulsar l’associació a Catalunya.

Aquesta és una tasca molt important que va quedar aturada per la impossibilitat de realitzar activitats per les mesures de confinament per la pandèmia, i per tant no s’han pogut realitzar a casa nostra activitats per donar a conèixer.

A Vilassar de Mar van mantenir una reunió amb les entitats culturals abans de l’esclat de la pandèmia del coronavirus, de la qual fan una molt bona valoració, però no s’ha pogut tirar cap endavant, degut a les mesures legislatives per lluitar el coronavirus, la gran festa que tenien la intenció de realitzar per donar a conèixer públicament l’entitat al municipi.

En Denis ha explicat que l’ONG va portar, en col·laboració amb Yakaar Àfrica,  un noi de 17 anys, Abdou, des d’Àfrica a Pamplona perquè l’operessin d’una malformació als peus. Es tractava d’una operació mèdica molt delicada. Aquest noi va ser operat a Pamplona pel doctor Bardagí.Després de sortir de l’hospital, el nou ha estat dos mesos recuperant-se a cases de famílies de Navarra i en les últimes setmanes ha continuat la seva recuperació al nostre municipi. Encara li queda un llarg camí de rehabilitació per poder caminar normalment.  

En Denis explica que hi ha moltes persones que davant de situacions injustes es queden en la queixa i no actuen. S’ha d’actuar i un ha d’arribar fins a on pugui.

Miquel Vila ha recordat que és molt important poder aconseguir més recursos econòmics per continuar portant  a terme els projectes que desenvolupen i ampliar-lo a  més  zones del Senegal.

Miquel Vila i Denis Ferrer, en una imatge d’arxiu, realitzada al locutori de Vilassar Ràdio, després d’una entrevista a l’espai “Parlant de tot”. Fotografia realitzada abans de març de 2020


Al perfil d’ Instagram de Projecte Tabassaye dona més informació sobre el dia a dia de l’associació. Tenen un comitè sanitari.

En Denis ha explicat que al Senegal no hi ha tants casos de coronavirus al Senegal com al nostre país. L’esperança de vida allà és curta, moltes persones moren als 64-65 anys.

Com a anècdota, ha explicat que els joves senegalesos, igual que els d’aquí, tenen, en termes generals, moltíssima afició pel futbol.

En Denis ha tornat cap al Senegal per seguir amb la tasca de l’ONG la quarta setmana de març.

Per a més informació, podeu consultar el web de l’associació i els seus perfils a les xarxes socials (Facebook, Twitter, Instagram).