Descens interanual de l’atur al conjunt del Maresme i a Vilassar de Mar

2018 ha estat positiu pel que fa a reducció de l’atur en la comparativa anual que va de desembre de 2017 a desembre de 2018. Pel que fa al Maresme, l’atur ha baixat un 6’75% i i en el cas de Vilassar de Mar, del 3’49%.

A nivell comarcal ha estat especialment positiu per al col·lectiu masculí. Segons el seguiment que realitza l’Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal, la llista de demandants d’ocupació s’ha reduït el darrer any de 1.828 persones, el 60% de les quals són homes.L’atur masculí i el femení van a diferents velocitats al Maresme i durant els darrers 12 mesos s’ha intensificat la feminització de la desocupació a la comarca. Mentre el desembre de 2017, el percentatge de dones demandants de feina representava el 56,09% del total d’inscripcions al Servei d’Ocupació de Catalunya, aquest 2018 s’ha elevat al 57,25%. De les 25.262 persones que, oficialment, consten com a aturades, 14.464 són dones, una xifra que en valors interanuals ha disminuit un 4,81% davant del descens del 9,22% registrat entre el col·lectiu masculí.

Tot i el balanç anual, el comportament dels dos sexes durant el mes de desembre es va capgirar i mentre l’atur femení va baixar l’1,53% la reducció de l’atur del masculí va ser inferior (el 0,90%). La disminució de la desocupació masculina es va veure alterada per un important increment (2,94%) a la construcció. De fet, aquest és l’únic sector econòmic que va registrar un increment de l’atur durant el passat mes de desembre. L’agricultura va comptabilitzar un descens del 4,64%; els serveis de l’1.64% i la indústria del 0,84%. La xifra de persones desocupades dins el col·lectiu SOA (sense ocupació anterior) també va registrar una disminució de l’1,50%.

Tot i que la mitjana comarcal és positiva tant en termes interanuals com en la comparativa mensual, no tots els municipis han tingut el mateix comportament. L’anàlisi interanual indica que dels trenta municipis de la comarca, tots han disminuït la llista de persones aturades a excepció de quatre: Arenys de Mar, Cabrera de Mar, Caldes d’Estrac i Sant Cebrià de Vallalta. En la comparativa mensual, són tretze els municipis que han vist incrementar l’atur: Arenys de Mar, Caldes d’Estrac, Canet de Mar, El Masnou, Montgat, Palafolls, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Pol de Mar, Sant Vicenç de Montalt, Tiana, Tordera i Vilassar de Mar. Dosrius no ha registrat cap variació i a la resta de localitats hi ha hagut descens de la desocupació.

Pel que fa a Vilassar de Mar, si en la comparativa interanual s’ha registrat un descens de l’atur en 30 persones, en la comparativa mensual la tendència ha estat la contrària, és a dir, l’atur ha pujat. Al desembre hi havia registrades a l’atur 829 persones, una més que al mes de novembre, el que representa un increment del 0’12%. La taxa d’atur local és a hores d’ara del 8’60%, mentre que al conjunt de la comarcal és del 12’17%.