Des de la secció ‘Fem Salut’ ens acostem a totes les arestes de l’alcoholisme

L’alcohol el podem trobar i consumir a tot arreu. Però no hem d’oblidar que és una droga, tot i que acceptada i tolerada. Del consum immoderat se’n deriven infinitat de problemes. No només de salut, sinó de vides destrossades. Les pròpies i les de les persones que els envolten. Persones que ho han perdut tot darrera d’una copa. Des de la secció Fem Salut de Vilassar Ràdio, que aglutina el CAP i les farmàcies de Vilassar de Mar. abordem la qüestió.

I ho hem de la mà del doctor Cortes i de la infermera Aida Fortuny, del CAP doctor Masriera, i de dos membres de l’Associació d’Alcohòlics Anònims, en Klaus i en Carlos. En Klaus, exalcohòlic, porta 27 anys sense beure una sola gota d’alcohol. Explica el seu cas amb franquesa. És conscient i posa sobre la taula que “l’alcohòlic no es pot curar”. En Carlos, 26 mesos sense beure, company seu a Alcohòlics Anònims, hi està d’acord. Diu que “és una malaltia de per vida”. Ells són dos exemples de superació. Han tocat fons i se n’estan sortint.

Parlem d’una droga, com insisteix el doctor Cortés amb “efectes devastadors”. Per la seva banda, l’Aida Fortuny dóna pistes de com podem saber si una persona és alcohòlica. Hi ha uns varems que els són útils per diagnosticar la malaltia. Paradoxalment, els nostres experts expliquen que l’alcohòlic no vol emborratxar-se, necessita la droga per funcionar. Ni que sigui per seguir en el seu dia a dia. I s’acaba al fons del pou.

Des dels CAPs es dissenyen programes de detecció precoç. Amb un repte pendent, els adolescents s’escapen d’aquest control. Manquen mecanismes per arribar a aquests segment de població que cada cop beu abans. La mitjana? Esfereïdora. La primera borratxera als 14 anys i 5 mesos. Com més aviat es comença a beure, més efectes tòxics al nostre cos generats per l’alcohol. El fetge pateix i comença a transformar-se en una bomba. Per si això no fos prou, es deriven altres complicacions… arrítmies, augment de la tensió arterial amb el risc cardiovascular que això comporta, pancreatitis… Amb tot, i com apunta el doctor Cortés, també hi ha alguns beneficis d’un consum moderat. Especialment, el vi negre.

L’alcoholisme provoca un munt de problemes derivats a les persones que són al costat dels qui tenen aquest problema. És la figura del bevedor passiu: violència de gènere, morts a les carreteres per accidents de trànsit, baralles, alcoholisme fetal… No hi ha un fàrmac que ens tregui les ganes de beure. No hi ha la pastilla miraculosa.

L’Associació d’Alcohòlics Anònims de Vilassar de Mar es reuneix tots els dilluns al vespre a la Sala Galbany del carrer de Sant Roc. Hi ha també un telèfon genèric d’ajuda. És el 93 317 77 77 És un número fàcil de recordar. Perquè? Quan una persona ha de trucar-hi, normalment no està per pensar massa quin és el telèfon.

Pots escoltar la tertúlia completa aquí.