Vilassar de Mar, entre els 224 municipis en fase d’excepcionalitat per la greu sequera

 

La sequera que estem vivint a Catalunya des de finals de 2020 continua agreujant-se. Tot i que des de l’octubre de 2021 està activat el Pla de Sequera i que s’han desplegat mesures per alentir el descens de reserves dels embassaments i aqüífers, el Govern de la Generalitat ha decidit fer un pas més en la gestió de la sequera i declarar l’excepcionalitat en el sistema Ter-Llobregat i en l’àmbit de l’aqüífer del Fluvià Muga. Aquesta mesura afecta 224 municipis de Catalunya, entre els quals hi és Vilassar de Mar.

L’abastament d’aigua a Vilassar de Mar prové principalment del sistema Ter-Llobregat per a l’aigua potable, i del subsol per a l’aigua no potable, que és l’aigua freàtica que es fa servir, per exemple, per a la neteja dels carrers.

En aquesta fase d’excepcionalitat, seguint el decret de la Generalitat, l’Ajuntament prendrà les següents mesures:

  • La neteja de carrers i de contenidors de residus es farà utilitzant aigües freàtiques no potables.
  • En les zones enjardinades que es reguen automàticament amb aigua de xarxa, s’aturarà el reg fins que s’hi puguin fer les modificacions necessàries per a regar amb aigua freàtica no potable.
  • En les zones enjardinades amb reg automàtic amb aigües freàtiques i reg manual amb aigües freàtiques, es mantindrà el reg, si bé es reduiran els dies de reg als necessaris per al manteniment dels vegetals.
  • El reg d’arbres de nova plantació es farà amb aigua freàtica no potable amb la freqüència i quantitat mínima que garanteixi el seu arrelament.
  • Les dutxes permanents del passeig Marítim romandran tancades mentre duri aquesta situació d’excepcionalitat.

Cal recordar que el decret de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) limita la dotació d’aigua a 230 litres per habitant i dia als municipis afectats i que Vilassar de Mar se situa en aquests moments a 130,48 litres per habitant i dia (dades de l’ACA 2021). Per aquest motiu, no es preveuen afectacions vinculades a l’abastament de la xarxa d’aigua potable.

Què podem fer nosaltres a les nostres llars, davant d’aquesta greu sequera?

Sàpigues que una aixeta gasta 10 litres per minut. Per tant, ens hem d’acostumar a tancar-la quan, per exemple, ens ensabonem les mans o ens rentem les dents. També se’ns aconsella que optem per la dutxa abans que per una banyera. En cas que hàgim de deixar córrer l’aigua fins que s’escalfi és bo recollir-la i fer-la servir, després, per, per exemple, rentar els plats o regar les plantes. Després d’anar al lavabo, recorda fer servir la descàrrega adequada de la cisterna. Fent-ho podem estalviar 3 litres.

Una altra recomanació és omplir bé la rentadora i rentaplats abans de posar-los en marxa.

Per acabar de fer-nos una idea, caldria que cada dia, en els propers 4 mesos, caiguessin 50 litres per m2 per tornar a la normalitat.

Consulteu el resum dels consells d’estalvi d’aigua en aquest enllaç

Consulteu la guia de l’ACA amb consells d’estalvi d’aigua a les llars en aquest enllaç.