El futur de l’edifici del Palomares, pendent de la reunió al Ministeri

 

14 de maig. Aquest és el dia en el qual el restaurant del Palomares acabarà, definitivament, amb la seva activitat econòmica. Ara bé, s’acabaran les paelles,  però, en virtut de la Llei de Costes del Ministerio de Transición Ecológica y el Reto Demográfico, l’edifici s’haurà d’enderrocar. L’Ajuntament de Vilassar de Mar, de la mà també d’Agustí Martin, degà de la Facultat de Nàutica i capità de la Marina Mercant, estan treballant en un ambiciós projecte, de quatre cantonades, per blindar l’edifici. Ho presentaran davant de la ministra de Transició Ecològica, a Madrid, el proper 15 de març. Avís a navegants, aconsellen no fer mobilitzacions perquè seria contraproduent per als interessos de l’operació salvar l’edifici del Palomares.

L’espai “Parlant de tot”, el nostre magazín matinal, presentat per Jaume Cabot, ha volgut enfocar la situació del Palomares des de dues òptiques. La primera, vessant institucional, de la veu de l’alcalde Damià del Clot. La segona, sota el comandament del capità de la Marina Mercant, el vilassarenc Agustí Martin.

Des del nostre consistori s’està treballant en l’arquitectura d’un projecte cultural-esportiu encaminat a salvar l’edifici. Un ambiciós disseny. Imagina’t un quadrat amb quatre cantonades. El Palomares, les casetes de l’Espigó de Garbí, l’Escola Nàutica i el Museu de la Marina. Amanit amb cultura, memòria històrica i esport. L’alcalde ha manifestat que des de la Generalitat i des del Ministerio els van explicar que l’edifici del Palomares només se salvarà si hi ha un projecte cultural i esportiu de gran abast on una part de l’activitat s’hagi de fer en aquest lloc i només es pugui fer en aquest lloc. De moment, una solució, modesta, però d’urgència. En la plenària del proper mes de març s’espera poder aprovar un Pla per declarar-ho Bé Cultural d’Interès Local (BCIL), que  atorgarà un cert blindatge. Amb els banys de Palomares volen fer el mateix, declarar-los BICL.

Un pas més, serà demanar que es declari Bé Cultural d’Interès Nacional que ja atorgaria més protecció. De moment, vista posada en el 15 de març. Un dimecres en el qual els rebrà la ministra de Transición Ecológica y el Reto Demográfico, Teresa Ribera. Donaran la màxima informació possible. Es tracta que entenguin que el mar i totes les edificacions que hi ha arran de mar formen part de la nostra identitat col·lectiva, del nostre sentit de ser vilassarencs i vilassarenques i, de la nostra imatge, estètica i paisatge.

Des de la nostra òptica, ens costa molt d’entendre que l’Ajuntament de Vilassar de Mar i la Generalitat (que no tenen competències) no tinguin pes de decisió i tot pengi d’un despatx de Madrid. Des de la capital estatal legislen per a totes les platges de l’Estat sense entrar en particularitats. No tenen res a veure una platja andalusa o gallega amb una de la Costa Brava, del Maresme o del Garraf. Això, remarca Damià del Clot, costa molt que ho entenguin. L’alcalde ha recordat que ho explicat vàries vegades al Ministeri en anteriors reunions. Per tant, com argumenta l’alcalde, l’única via possible, a hores d’ara, per salvar l’edifici -que no el restaurant- és aquest projecte que es vertebra, que es recolza en memòria històrica, esport i cultura.

Un projecte que lidera Agustí Martin. El vilassarenc redacta un programa en el qual es demana que l’edifici del Palomares passi a ser de titularitat pública, cedit pel Ministeri, on, sota el paraigua de l’Ajuntament, s’hi puguin fer activitats amb escoles, instituts, associacions que tenen una activitat nàutica.. HAa recordat que on hi ha ara el Restaurant Palomares hi havia abans l’edifici de serveis de la zona de pesca de l’almadrava, que va ser de les poques zones d’almadrava que va haver-hi a Catalunya. Martin creu que si es pogués obtenir de la Generalitat la declaració del Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), s’aniria més protegit a Madrid

El que ha de quedar clar és que el restaurant abaixarà persiana el proper 14 de maig. No hi ha res a fer. Els qui l’han explotat es jubilen. I és que la Llei de Costes remarca que les platges siguin de titularitat pública i es prohibeix, totalment, qualsevol activitat econòmica. Ara, hi ha escletxa petita per salvar l’edifici de l’enderrocament

Martin, optimista de mena, no amaga alguns dubtes. Per tant, la reunió amb la ministra Teresa Ribera, que també és vicepresidenta quarta del govern espanyol,  esdevé clau. Ha explicat que depèn molt de com rebin el projecte.

El degà de la Facultat de Nàutica, i col·laborador de Vilassar Ràdio, demana, prega, que algunes mobilitzacions que s’estan pensant per defensar el Palomares s’esperin, en principi, fins a després del 15 de març. Seria contraproduent per a les negociacions, avisa.

Des de Vilassar Ràdio, des d’aquesta casa, estem respectant els temps que ens ha demanat en Josep Nin Palomares per donar la seva versió.