Vilassar de Mar constitueix aquest divendres el primer Consell d’Infants

  •  

Vilassar de Mar tindrà el seu primer Consell d’Infants, després de l’acte de constitució oficial que es celebrarà aquest divendres 23 de febrer a l’Ateneu Vilassanès. A l’acte, que començarà a les 18.30 h, no només s’ha convidat als 23 infants que passen a ser consellers i conselleres sinó també als 105 candidats i candidates, que es van presentar per ser-ho i que exerciran càrrecs d’assessors/es tècnics/es i equip de suport al Consell d’Infants de Vilassar de Mar. Tots ells rebran un diploma de nomenament i reconeixement de la seva funció. A l’acte, assistirà el Diputat d’Educació de la Diputació de Barcelona, Rafael Homet; l’alcalde de Vilassar de Mar, Damià del Clot; la regidora de Serveis socials, Igualtat, Família i Gent Gran, Núria Arasa, i el regidor d’Ensenyament, Josep Solé.

A diferència d’altres consells d’infants, el de Vilassar de Mar no només està format per alumnes de les escoles del municipi sinó que també s’ha involucrat a altres agents vinculats amb la infància. D’aquesta manera, el nou ens està format per 23 infants, 18 dels quals provenen de 5è i 6è de les escoles del municipi i la resta, del teixit associatiu com el Tucutuc, el grup de teatre infantil de La Tropa Teatre, els dos agrupaments escoltes del poble o el club de lectura de la Biblioteca.

Els consellers i conselleres han estat elegits democràticament pels seus companys d’escola o entitat entre aquells que van sortir preseleccionats per un sistema de sorteig que garanteix la igualtat d’oportunitats. En el procés es van escollir suplents, que tindran el càrrec d’assessors tècnics, i la resta de nens i nenes, que van participar com a candidats i candidates, formaran part de l’equip de suport del consell.

Aquest nou òrgan municipal serà l’espai on els infants podran reflexionar i fer propostes sobre aquells projectes que considerin necessaris per millorar el poble, per millorar la qualitat de vida dels infants, per garantir el respecte als seus drets i per garantir que el seu punt de vista es tingui en compte en la presa de decisions. A partir de la seva constitució i fins a final de curs, el Consell d’Infants es reunirà mensualment, en sessions de treball d’1 hora i mitja, on treballaran com volen que sigui el consell d’infants, treballaran el reglament de funcionament del propi consell, debatran sobre les aportacions que han fet els nenes i nenes en el procés d’escolta que es va engegar a l’acte de commemoració dels Drets dels Infants i, finalment, presentaran la proposta de reglament i la visió infantil sobre els temes que els afecten: poble, escola i família. Durant les sessions plenàries, els consellers i conselleres també rebran el suport dels tècnics municipals i dels tècnics que facilita la Diputació de Barcelona.

La creació del Consell d’Infants es va aprovar per unanimitat en el ple del 22 de setembre de 2016 a través d’una moció del grup municipal Vilassar de Mar sí que pot/sí puede.