Vilassar de Mar constitueix aquest divendres el primer Consell d’Infants

Vilassar de Mar tindrà el seu primer Consell d’Infants, després de l’acte de constitució oficial que es celebrarà aquest divendres 23 de febrer a l’Ateneu Vilassanès. A l’acte, que començarà a les 18.30 h, no només s’ha convidat als 23 infants que passen a ser consellers i conselleres sinó també als 105 candidats i candidates, que es van presentar per ser-ho i que exerciran càrrecs d’assessors/es tècnics/es i equip de suport al Consell d’Infants de Vilassar de Mar. Tots ells rebran un diploma de nomenament i reconeixement de la seva funció. A l’acte, assistirà el Diputat d’Educació de la Diputació de Barcelona, Rafael Homet; l’alcalde de Vilassar de Mar, Damià del Clot; la regidora de Serveis socials, Igualtat, Família i Gent Gran, Núria Arasa, i el regidor d’Ensenyament, Josep Solé.

A diferència d’altres consells d’infants, el de Vilassar de Mar no només està format per alumnes de les escoles del municipi sinó que també s’ha involucrat a altres agents vinculats amb la infància. D’aquesta manera, el nou ens està format per 23 infants, 18 dels quals provenen de 5è i 6è de les escoles del municipi i la resta, del teixit associatiu com el Tucutuc, el grup de teatre infantil de La Tropa Teatre, els dos agrupaments escoltes del poble o el club de lectura de la Biblioteca.

Els consellers i conselleres han estat elegits democràticament pels seus companys d’escola o entitat entre aquells que van sortir preseleccionats per un sistema de sorteig que garanteix la igualtat d’oportunitats. En el procés es van escollir suplents, que tindran el càrrec d’assessors tècnics, i la resta de nens i nenes, que van participar com a candidats i candidates, formaran part de l’equip de suport del consell.

Aquest nou òrgan municipal serà l’espai on els infants podran reflexionar i fer propostes sobre aquells projectes que considerin necessaris per millorar el poble, per millorar la qualitat de vida dels infants, per garantir el respecte als seus drets i per garantir que el seu punt de vista es tingui en compte en la presa de decisions. A partir de la seva constitució i fins a final de curs, el Consell d’Infants es reunirà mensualment, en sessions de treball d’1 hora i mitja, on treballaran com volen que sigui el consell d’infants, treballaran el reglament de funcionament del propi consell, debatran sobre les aportacions que han fet els nenes i nenes en el procés d’escolta que es va engegar a l’acte de commemoració dels Drets dels Infants i, finalment, presentaran la proposta de reglament i la visió infantil sobre els temes que els afecten: poble, escola i família. Durant les sessions plenàries, els consellers i conselleres també rebran el suport dels tècnics municipals i dels tècnics que facilita la Diputació de Barcelona.

La creació del Consell d’Infants es va aprovar per unanimitat en el ple del 22 de setembre de 2016 a través d’una moció del grup municipal Vilassar de Mar sí que pot/sí puede.