Unió de Pagesos ha reclamat mesures urgents per afrontar la situació creada per la crisi de preus

Aquest dijous és una jornada a Catalunya de mobilitzacions organitzades per Unió de Pagesos per reclamar, a les administracions, polítiques concretes i mesures urgents per tal de fer front a la situació creada per la crisi de preus al sector agrari i per protestar contra “la inacció dels governs”. Les mobilitzacions han consistit en concentracions, en algunes poblacions, i en concentracions i tractorades en altres.

Pel que fa a Vilassar de Mar, s’ha realitzat una concentració a les 12 del migdia davant de  l’Oficina comarcal del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, ubicada a l’avinguda de Beniamino Farina, 135, a l’edifici del Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya.

Antoni Rovira, coordinador de la Unió de Pagesos de l’horta, ha explicat que aquestes reivindicacions que plantegen a la Generalitat de Catalunya i al govern espanyol, són essencials per la continuïtat del sector per a assegurar la continuïtat i el futur del sector agrícola i la pagesia a casa nostra. Ha subratllat que els pagesos cada dia estan rebent menys diners pels productes i estan augmentant els costos de producció. Ha destacat com a demandes històriques la petició que es baixi l’IVA del gasoil per a tractors i calefactors d’hivernacles i de granges; la reducció de mòduls de l’IRPF i que es posin al mateix nivell que tenen altres comunitats autònomes…

Pep Riera, coordinador de la Unió de Pagesos al Maresme, ha subratllat que, en relació a les reivindicacions que plantegen, algunes de les quals les estan reclamant des de fa temps, les administracions “no han volgut agafar el toro per les banyes”. Ha subratllat que són problemes que s’arrosseguen des de fa temps i que això provoca que el sector es vagi degradant. Ha afegit que no s’està produint relleu generacional, que s’està perdent l’ofici de pagès i que s’acabarà recorrent a més exportacions per adquirir aliments.

Riera ha explicat que la situació de guerra que es viu a Ucraïna té conseqüències econòmiques per al sector.

Altres reivindicacions destacades són una legislació que faci possible un mercat amb preus justos, transparent i equitatiu per a la pagesia; la modificació de la normativa fiscal, social i econòmica per pal·liar el fort encariment dels costos de producció; la modificació del Pla Estratègic de la Política Agrària Comunitària a l’Estat espanyol; la defensa de la preferència comunitària davant les importacions de països tercers; una nova llei de caça i la compensació íntegra pels danys de la fauna salvatge; la preservació de l’espai agrari amb la redacció del pla territorial sectorial agrari; la defensa de la ramaderia i el consum de carn com a valor nutritiu més de la Dieta Mediterrània; la simplificació burocràtica i combatre la bretxa digital; i una legislació per equiparar els serveis públics del món rural als de l’urbà.

Després de la concentració, han lliurat un document amb aquestes reivindicacions a l’Oficina comarcal del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.