“Parlant de tot” entrevista als grups polítics sobre la convocatòria del referèndum

L’espai “Parlant de tot” de Vilassar Ràdio ha recollit avui divendres 9 de juny l’opinió dels grups polítics municipals amb representació a l’Ajuntament de Vilassar de Mar sobre la data i pregunta del referèndum que el president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, ha donat a conèixer aquest matí. Es realitzarà el diumenge 1 d’octubre de 2017,i la pregunta serà ”Vols que Catalunya sigui un estat independent en forma de república?” i es realitzarà en tres idiomes: català, castellà i aranès.

En representació d’ERC-VdM Diu Sí, Àngel Font ha manifestat que estan molt satisfets amb l’anunci de la data del referèndum, ja que ”és un dels objectius de la participació política d’ ERC-VdM Diu Sí, participar i col·laborar molt activament  en que el poble de Catalunya d’una vegada pugui decidir lliurement el seu futur”  i pel que a la formulació de la pregunta, ha explicat que es tracta d’una pregunta “molt adequada, clara i directa, que és el que la majoria de ciutadans esperaven”.

En representació de Gent per Vilassar de Mar, Joan Roca ha valorat molt positivament l’anunci del referèndum, i ha recordat que sempre s’han posicionat “alineats amb l’ANC, pel dret a decidir i poder votar el futur del nostre país” i ha afegit que té també un sentiment “agredolç” perquè “no se sap com acabarà tot  plegat per la posició del govern central”. Roca ha subratllat que Gent per Vilassar de Mar serà proactiva en defensa del referèndum

En representació de CiU, Joaquim Ferrer ha qualificat de “molt inclusiva” la pregunta del referèndum,  ja que “intenta que tothom que pugui tenir un sentiment independentista o de sortida a l’atzucac actual tingui cabuda” i “amplia la base de persones que pugui sentir-s’hi reflectida”. Ferrer ha manifestat que dins de la coalició que representa, tant CDC com UDC van coincidir en la defensa del dret a decidir però que hi ha sensibilitats diferents en aquestes formacions polítiques sobre si Catalunya ha de ser un estat independent o no. En aquest sentit, ha afegit que en la campanya del referèndum, CiU no tindrà una actuació conjunta, sinó que el Partit Demòcrata Català (sorgit de la refundació de CDC) farà campanya pel seu compte.

En representació de Babord, Carles Soler ha recordat  que en el seu programa electoral ja van manifestar el posicionament favorable d’aquesta formació al referèndum. Soler ha afegit que Babord “donarà suport a tota iniciativa que suposi la ruptura democràtica vers l’Estat Espanyol i el procés d’independència respecte al govern i l’Estat Espanyol” i ha afegit que faran tot el possible perquè el referèndum es pugui celebrar.

En representació de Ciutadans, Juan Díaz ha manifestat que el referèndum es troba “fora de la legalitat vigent” i ha avançat que Ciutadans es mantindrà al marge del referèndum i no participarà en la campanya. Diaz ha explicat que el referèndum “només servirà per generar més frustració a Catalunya” i ha reclamat que el govern català “governi per a tots els catalans i que faci accions de govern per a millorar Catalunya, no per a generar problemes”.

En representació del PSC, Alícia Rodríguez-Luna ha manifestat que el referèndum “no és legal”, ha afegit que “ho ha dit el Consell de Garanties Estatutàries de Catalunya per unanimitat, que el Parlament no té aquesta potestat” . Rodríguez-Luna ha afirmat que el referèndum “no anirà enlloc” i ha subratllat que creu que hi haurà eleccions anticipades al novembre d’aquest any.  Finalment, ha explicat que el PSC es mantindrà al marge del referèndum i que no hi participarà, i ha recordat que aposten per una reforma de la Constitució Espanyola en sentit federal.

En representació de Vilassar de Mar Sí que pot/Sí puede, Manuela Calero ha subratllat que són partidaris d’un referèndum que sigui pactat i que tingui reconeixement internacional, ja que si no “es pot arribar a una via morta que creï frustració  i que no aconseguim el que sigui millor per a tots” i en relació a la formulació de la pregunta, quan es fa referència a la constitució d’un estat independent, Calero ha dit “independent, de l’Estat Espanyol, d’Europa, de les polítiques econòmiques que són les que ens posen el jou perquè no tinguem la sanitat ni l’educació que ens mereixem?”.

L’espai “Crònica” emet aquest divendres 9 de juny a les 13h, 14’30, 16h i 19’30 el resum de les entrevistes realitzades. Es pot escoltar en podcast aquí:

Foto: Gencat.cat