Lucía Avilés ha guanyat el premi Meninas 2022

 

La magistrada vilassarenca Lucia Avilés ha guanyat el premi Meninas 2022 per la seva lluita per tipificar en el Codi Penal la Violència econòmica de gènere. De fet, el mateix president del govern de l’Estat Espanyol Pedro Sánchez ha assegurat que, en base a la tasca d’Avilés, es tipificarà aquesta mena de violència i, especialment, es pararà atenció a l’impagament de pensions. Un tipus de violència que pateixen moltes dones i que, de retruc, té una repercussió directa en els seus fills i filles.

De fet, la magistrada del jutjat Penal número 2 de Mataró, ja va avançar als nostres micròfons que havia adreçat a la Moncloa una exposició raonada de la seva proposta per lluitar contra la violència econòmica. Doncs bé, la magistrada vilassarenca ha rebut, per carta, la resposta de l’executiu espanyol. De fet, el mateix Pedro Sánchez assegura a Avilés que la seva proposta serà estudiada amb deteniment per tipificar la violència econòmica com una modalitat més de la violència de gènere o masclista.

Tot arrenca d’una sentència de la mateixa Avilés arran d’un impagament de pensions en un procediment d’acord mutu. Qui no pagava tenia, a més, dues condemnes prèvies per violència masclista. El conveni de divorci sota el paraigua d’acord mutu deixava, segons Avilés en la seva sentència, la dona, i els seus fills, en una situació d’indefensió.

La magistrada vilassarenca veu, en l’explicació raonada que va enviar a la Moncloa, que la violència econòmica no només queda en l’impagament de pensions sinó que s’estén, també, a les quotes hipotecàries o a posar impediments a què la dona treballi o tingui un control dels comptes. Un tipus de violència, de pressió que, calcula Avilés, pateixen un 12% de les dones.

Però no només ha rebut la resposta de Pedro Sánchez. Els Ministeris de Justícia, Igualtat i Interior ja han avançat que es posaran de cara a la feina, ja que entenen que la Llei Orgànica contra la Violència de Gènere de 2004 mereix, diuen, ser actualitzada i adaptada a les noves formes de violència.

Lucía Avilés explica que la que ella denuncia és un tipus de violència que exerceixen molts agressors sobre parelles i exparelles impedint l’accés a recursos econòmics atacant la llibertat, la salut i la capacitat d’alçar el cap i remuntar de les dones que han patit maltractament. Una violència econòmica que impacta, també, en els fills i filles en cas que agressor i víctima