Edició especial de “Parlant de tot” amb motiu del 25 -N

Vilassar Ràdio ha emès aquest passat divendres 25 de novembre una edició especial del magazín matinal “Parlant de tot” amb motiu del Dia Internacional contra la violència envers les dones, des de la unitat mòbil, ubicada davant del Mercat Municipal. L’espai ha estat presentat per Jaume Cabot, director d’aquesta emissora i per Joan Escofet, cap d’informatius i han passat pel programa diversos convidats i convidades. La conducció tècnica ha estat a càrrec de Xavi Puig.

Hi ha hagut aquest any 38 dones mortes per violència masclista a tot Espanya, 6 de les quals a Catalunya.

En la primera entrevista, la jurista Jennifer Álvarez, jurista del SIAD (Servei d’Informació i Atenció a la Dona) ha explicat les principals característiques de Llei de Garantia Integral de la Llibertat Sexual, coneguda també com la llei del “només sí és sí“. La llei estableix que tot acte sexual sense consentiment és considerat una agressió i per tant es deixa de distingir, com passa fins ara, entre abús i violació. Álvarez ha recordat que el 42 % de les agressions sexuals són comeses al domicili i que s’han incrementat les penes per agressió química.

Seguidament hi ha hagut la primera taula rodona en què s’ha descrit quin és el circuit que està establert a Vilassar de Mar per lluitar contra la violència vers les dones i han intervingut l’agent Blanca dels Mossos d’Esquadra, el sergent de la Policia Local Antonio Valera, Inés Abellán, treballadora de l’Àrea de Serveis Socials de l’Ajuntament, Meritxell Ortiz, treballadora del CAP Guillermo Masriera i la jurista Jennifer Álvarez, del Servei d’Informació i Atenció a la Dona.

Valera ha explicat que hi ha agressors que reconeixen des del primer moment l’agressió que han fet, però també s’han trobat casos en què no ho reconeixen.

L’agent Blanca dels Mossos d’Esquadra ha recordat a algunes víctimes de la violència masclista triguen en posar denúncia per la por que se senten i que és necessari que ho facin:
Ortiz ha subratllat el bon funcionament del circuit contra la violència de gènere.

Abellán, de Serveis Socials, ha recordat que quan detecten casos de violència masclista en algunes ocasions la dona agredida encara no ha denunciat.

La segona taula rodona ha centrat la seva atenció en la violència obstètrica.Han intervingut Laia Vernet, fisioterapeuta especialista en pelviperineologia per a la dona, Zenaida Serrano, en representació d’Assemblea Feminista, Montse Centelles en representació de Viladona i Rosa, dona afectada per la violència obstètrica.

Vernet ha destacat que la violència obstètrica és una de les menys conegudes fins i tot per a les mateixes dones, i ha afegit que és molt important empoderar a la dona perquè sàpiga que està bé i què no està bé. La violència obstètrica és aquella que pateixen les dones durant l’embaràs o el part en rebre un maltractament físic, humiliació i abús verbal, o procediments mèdics coercitius o no consentits. L’Organització Mundial de la Salut també inclou en les accions d’aquesta mena de violència la no obtenció d’un consentiment informat, la negativa a administrar medicaments per al dolor, un descuit de l’atenció o violacions greus de la intimitat.

Centelles ha remarcat que les xifres de violència de gènere no paren de créixer. Serrano ha subratllat que moltes dones que havien patit violència obstètrica no han estat conscients de la violència que han patit fins ara i ens ha aportat la seva pròpia experiència.

La Rosa ens ha aportat el seu testimoni, quan va parir en una clínica privada.Va seguir en tot moment els consells de l’equip mèdic que esperés a parir a la quarantena setmana i després la metgessa que la va atendre els va retreure que esperés tant i no van tenir un tracte correcte amb ella, sobretot al’hora de parir, que és quan va patir aquesta violència.

A les 12 del migdia s’ha entrevistat a Marta Rovira, regidora d’Igualtat de l’Ajuntament i Tània Flores, tècnica d’Igualtat i coordinadora del SIAD.

Rovira ha subratllat la tasca de sensibilització que duen a terme durant tot l’any, la feina educativa que es realitza als instituts per lluitar contra la xacra de la violència masclista, i l’atenció que es presta des del SIAD a les dones maltractades. Flores ha destacat que entre les seves tasques estan la planificació de les activitats del 8-M i 25N i la introducció de les perspectives de gènere en totes les àrees de l’Ajuntament. Flores ha explicat que aquest any el SIAD ja atès 77 dones, 53 de les quals eren noves entrades, d’entre 14 i el 86 anys. El gruix més elevat de dones ateses ha estat d’entre 38 i 50 anys. S’ha atès per violència masclista, i també per altres qüestions, com conflictes familiars, assessorament legal per divorci, per custòdia de fills o filles o per patir un procès de dol.

Finalment, l’edició especial de “Parlant de tot” ha finalitzat amb una entrevista a una dona víctima d’una agressió sexual, per part d’un amic de la família, que era client del negoci familiar. L’agressor està condemnat  la presó. Aquesta dona ha insistit en la necessitat que les dones que siguin víctimes d’agressió sexual posin una denúncia.

Recordem que les dues últimes Tertúlies Jove de dijous 17 i 24 de novembre del “Parlant de tot” va tractar sobre la violència de gènere. Va comptar amb la participació d’una representació de quart d’ESO de l’Institut Pere Ribot i el Vilatzara. Entre altres qüestions, es va parlar d’una de les formes de violència masclista, el control del telèfon mòbil de la parella i altres situacions similars.

El programa es va acomiadar amb el desig de poder deixar de realitzar aquest tipus d’accions.