L’Institut Vilatzara acull els tallers del programa d’Educació Financera impulsat per l’IEF

La sisena edició del programa d’Educació Financera a les Escoles de Catalunya EFEC impulsat per l’Institut d’Estudis Financers (IEF) juntament amb els departaments d’Ensenyament, Vicepresidència i d’Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya, arribarà enguany a prop de 360 centres de 4rt d’ESO i 50 d’adults. Entre aquests centres, es troba l’Institut Vilatzara de Vilassar de Mar, que acull dos tallers, adreçats només al seu alumnat, en concret els alumnes de quart d’ESO. Es tracta de “Endeutar-se amb seny”, que es va realitzar abans de Setmana Santa i “Finances per la vida” el 17 d’abril a 2/4 d’1 de la tarda i el 19 i 20 d’abril a 2/4 de 2 de la tarda.

El programa, que ofereix tallers de finances personals impartits per voluntaris, té l’objectiu d’oferir conceptes bàsics d’economia financera als alumnes de centres escolars per al seu desenvolupament, tant personal com professional. L’edició d’enguany compta amb 6 tallers de diferents temàtiques que es duen a terme arreu del territori, arribant a més del 30% dels centres de secundària de Catalunya. Els tallers van destinats a conèixer els beneficis de fer un pressupost personal, les conseqüències d’endeutar-se i d’invertir, entendre l’objectiu dels impostos, ser conscient del dret del consumidor a ser informat o conèixer elements bàsics de planificació financera personal i de finances socialment responsables.

En aquest sentit, aquest curs compta amb un nou taller anomenat “Els impostos i tu”, que mostra per a què serveixen els impostos i quines conseqüències es poden derivar del frau. Després de recollir les aportacions de professors i alumnes, també s’han actualitzat la resta de tallers i s’han creat dinàmiques més participatives per tal de generar major reflexió i debat entre l’alumnat.

Per desenvolupar el programa, EFEC ha comptat amb la col·laboració de Caixabank, Banc Sabadell, BBVA, Santander, Caixa d’Enginyers, l’Institut Català de Finances i l’Agència Tributària de Catalunya. El Col•legi d’Economistes de Catalunya, l’Associació Europea d’Assessoria i Planificació Financera (EFPA) i el Col•legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya han donat suport al programa aportant-hi voluntariat. Enguany s’han format més de 650 persones, que han rebut consells pedagògics per tal de facilitar el desenvolupament dels tallers. El voluntariat d’EFEC està composat tant per professionals en actiu (71%) com jubilats (26%) i imparteixen, de mitjana, 6 tallers a l’any cadascun.

D’altra banda, el programa EFEC també ofereix formació a professors de secundària per tal que puguin impartir ells mateixos els tallers al seu centre. El programa compta amb una alta valoració dels professors i alumnes dels centres participants.

L’Institut d’Estudis Financers (IEF) és una entitat de referència en la formació i divulgació bancària i financera, creada per les entitats de crèdit espanyoles més rellevants i per la Generalitat de Catalunya, per tal d’afavorir la competitivitat, l’eficiència i la internacionalització del sector financer, així com la promoció de noves iniciatives