I després de l’ESO… què?

 

Aquest va ser el tema de la Tertúlia Jove que, tots els dijous, celebrem al “Parlant de tot“. Van visitar la ràdio en Norbert, la Meritxell, en Jan, en Iago i en Biel. Tots ells són alumnes de 4t d’ESO de l’Institut Pere Ribot. Tenen clar que seguiran estudiant. Als 15 anys passen per un moment cabdal en les seves vides. És el terrible moment de respondre a la pregunta de què vols ser quan siguis gran?
Els cinc alumnes que han vingut a Vilassar Ràdio seguiran amb la seva vida acadèmica. Als seus 15 anys ja comencen a perfilar el seu futur. Hi ha qui aposta per Administració i direcció d’empreses, qui s’inclina per educació infantil, però la informàtica sembla ser la gran passió dels estudiants.

Després de l’ESO es plantegen diferents fórmules per, segurament, arribar al mateix port. Siguin graus superiors, graus mitjos o siguin batxillerats. Ens hem interessat perquè es tria un camí i no l’altre i la veritat és que reconeixen que han estat molt ben orientats per part de les persones responsables d’aquests temes del seu institut. Els cinc tertulians tenien el seu futur força clar.

La societat, el sistema educatiu força que els nois i noies de casa nostra, amb 15 anys, ja hagin de definir el seu futur acadèmic, primer i professional després. És el moment adequat per fer-ho? Doncs ells creuen que al tenir-ho força clar no hi ha problema, que potser  és massa aviat per l’alumant que encara no ha decidit el seu futur acadèmic o professional.

El 4t d’ESO sembla ser el moment d’inflexió i també tal com reconeixen alguns per plantejar-se un pla b, perquè a la vida a vegades, diuen, cal tenir més d’una opció.

De moment, la selectivitat encara els queda un pèl lluny. Al 4t d’ESO és el treball de recerca el que més preocupa a curt termini, tot i que alguna ja tenen inclús decidit sobre què el faran. Tot i que els nostres tertulians tenen clar que volen seguir estudiant, en el seu entorn hi ha quin penja els llibres i aposta per solucions, diguem-ne, un pèl esbojarrades, per exemple hi ha qui pensa dedicar-se a les apostes.

Al marge de buscar un futur amb les travesses i les apostes; la gran majoria de l’alumnat de 4t d’ESO sembla que aposta per seguir formant-se. Dijous vinent, nova tongada de la Tertúlia Jove de Vilassar Ràdio. Aquest espai pensat i concebut per saber, de primera mà, què pensen i què preocupa als nostres joves. Els nois i noies del Vilatzara agafaran el relleu del Norbert, la Meritxell, en Jan, en Iago i en Biel.

Podeu escoltar la tertúlia sencera aquí.