Les escoles i instituts del nostre poble expressen la seva sorpresa davant l’anunci d’avançament de l’inici del curs 2022/2023
Se’n van assabentar igual que nosaltres. Pràcticament per la premsa i cinc minuts abans de l’anunci oficial del departament en el qual s’anunciaven canvis significatius importants per al proper curs 2022-2023. Les classes començaran el dilluns dia 5 de setembre per als alumnes d’educació infantil i primària, amb jornada reduïda tot el mes. En el cas dels cursos de l’ESO, batxillerat i formació professional, les classes començaran el dimecres dia 7 de setembre. Hem anat als diferents centres educatius de Vilassar de Mar per copsar, sobre el terreny, què pensen els directors i directores dels col·legis i instituts en els quals van els nostres fills i filles.
En la roda de premsa, el Govern diu que hi haurà activitats gratuïtes a l’escola fins a les 16.30 sense que això suposi cap despesa afegida per a les famílies. L’avançament del curs, per a Ensenyament, no suposarà, ni més ni menys hores lectives ni que el professorat augmenti la jornada laboral. Se seguirà reincorporant a la feina l’1 de setembre.
Per fer-ho possible hi haurà una altra novetat destacada: els alumnes faran jornada reduïda durant tot el mes de setembre. Les classes seran de 09.00 a 13.00 i es garantirà el servei de menjador a tots els infants. Un cop s’acabi l’horari de menjador, a les 15.30, els alumnes es podran quedar a l’escola fins al seu horari habitual i de forma que, que segons el departament, no suposarà un cost extra per a les famílies.
Aquest canvi afectarà principalment infantil i primària, ja que la resta ja fan aquest tipus de jornada lectiva al mes de setembre. També s’aplicarà a les escoles concertades i privades.
Per ajustar els dies lectius, les vacances de Nadal tindran un dia festiu més. Així acabaran el 21 de desembre i els centres tindran un dia de lliure disposició més, que es gaudirà durant el segon semestre. Així, es passa de 3 a 4 dies de lliure disposició. Segons ha explicat el president Pere Aragonès, és una mesura “pedagògica, social i de conciliació familiar”, ja que “la majoria de famílies ja no estan de vacances”. També està dirigida a la “igualtat d’oportunitats” i la decisió, diu, s’ha pres “amb perspectiva feminista”.
Als diferents centres educatius de Vilassar de Mar el sentiment general és que no se’ls ha tingut en compte en cap moment. L’Anna Robusté, la directora del Vaixell Burriac, explica que per a ella, la nova mesura pot ser positiva per infants i famílies, però troben a faltar moltes explicacions pels que fa als claustres de mestres. Se’ls plantegen molts dubtes i lamenta veure com es menysprea la seva feina. L’Anna diu que es van assabentar de la notícia cinc minuts abans de la roda de premsa i es queixa que l’anunci no ha anat acompanyat d’una explicació sobre com anirà el curs, ja que no es pot preparar les classes amb tan poca antelació.
La Laia Kötz és la directora del Pérez Sala. Insisteix en el fet que les direccions del centre no tenien ni idea de l’anunci: els centres escolars sempre intueixen si hi ha una proposta o canvi, però aquest cop no els ha agafat molt desprevinguts. Admet estar en xoc. Creu que, en principi, pot ser bo per a les famílies i els infants vulnerables; però assegura que, a nivell organitzatiu, serà complicat. També diu que, un altre cop, s’ha escoltat poc la veu dels que estan a les escoles i a qui més els hi afecta.
Paquita de Bas dirigeix les Franciscanes Vilassar de Mar, l’única escola concertada del nostre municipi. Ella també admet la sorpresa en assabentar-se de les novetats, ja que han rebut un correu una mitja hora abans de la roda de premsa. En la seva opinió, els motius que han donat en aquesta, no s’aguanten gaire. Tot i assegurar que és una mesura que s’havia de prendre, les vacances d’estiu són massa llargues, dubta que els arguments de conciliació que esgrimeix el Govern de la Generalitat es puguin assolir i fins i tot pot ser que sigui pitjor per algunes famílies. No està contenta amb el començament tan precari que aquestes noves mesures suposaran per al principi de curs. Com a escola concertada, informa, la normativa els afectarà encara més.
Lluís Rodríguez, és el director dels Alocs. Assegura que necessiten molta més informació passada la sorpresa inicial. Comenta, també, la dificultat que els nous mestres es puguin incorporar bé al centre en tants pocs dies. Per a ell, la jornada continuada s’hauria d’aplicar, no només al setembre, sinó tot l’any per apostar per una bona conciliació familiar.
Commocionat està Enric Serres, director de l’Escola del Mar. Ha declinat, amablement, fer declaracions a Vilassar Ràdio argumentant que, encara ho ha de pair. De la decisió del Govern, assenyala, se’n derivaran moltes arestes que cal analitzar molt bé.
Pel que fa a secundària els dos instituts de Vilassar també han quedat molt afectats. Marc Vilanova és el director del Vilatzara. Admet que es van quedar paralitzats des de l’Avinguda Arquitecte Eduard Ferrés i que no se’ls havia filtrat res d’aquests canvis, diu, tan significatius que afecten, i molt, la planificació del centre. L’inici de curs és un moment bastant complicat pels centres educatius: tenen acollides de professorat nouvingut al centre, acollides de l’alumnat uns dies abans de començar les classes, formacions i exàmens de recuperació de batxillerat. Creu que és molt complicat encaixar-ho tot en només quatre dies i que s’hauria d’haver tingut una mica més de consideració per a tots els centres educatius.
Finalment, Marta Pons, directora de l’institut Pere Ribot, parla de sorpresa inicial, tot i que creu que la decisió pot ser bona per a les famílies; en principi. Això sí, demana, necessita, més temps per planificar el nou curs. Confia que la decisió porti bons resultats.
Aquestes han estat les primeres reaccions, a cop de bot, dels directors i directores dels centres educatius de Vilassar de Mar davant de l’anunci d’ahir, de la Generalitat de les novetats per al proper curs 2022-2023.