Les dutxes de la platja consumeixen, durant l’estiu, el 40% del total de l’aigua que es gasta al poble en un any

Les dutxes de la platja consumeixen, durant els tres mesos d’estiu, el 40% del total de l’aigua que es gasta a Vilassar de Mar en un any. No ho diem nosaltres, són paraules d’una autèntica autoritat en la matèria, d’en Feliu Novell, director del Museu de la Mina Vella, que ha estat el convidat d’excepció en la nostra tertúlia setmanal dels avis i àvies, que s’emet dins del “Parlant de tot”.

Novell ens ha explicat un munt de curiositats i dades, fins i tot, per a l’optimisme. Tots i totes hem estalviat un 5%, en relació a l’any anterior, per les mesures que apliquem en temps de sequera. També és molt positiu que es perdi, al nostre municipi, només un 8% d’aigua, que es veu, segons Novell, que són molt bones dades.

Novell, dades en mà, demostra que els valors meteorològics presenten curioses alteracions degut, potser, al canvi climàtic. Ja t’hem explicat a “Crònica”, per exemple, que malgrat la situació d’extrema sequera, l’agost de l’any passat va ser l’agost més plujós de la història a Vilassar de Mar. Aquest març, també t’ho explicàvem dilluns en aquest informatiu, portem recollits 49 litres per metre quadrat.

Estaríem doncs, ja, en la mitjana d’un març normal. Paradoxes de les estadístiques, el març del 2022 vam recollir 100 litres per metre quadrat al nostre poble, malgrat la sequera que ja teníem al damunt.

En la nostra tertúlia dels avis i àvies, el director del Museu de la Mina Vella alerta també de l’augment general de les temperatures mínimes. L’any passat, per exemple, 90 nits tropicals que es produeixen quan el termòmetre ni baixa dels 20 graus centígrads i un munt de nit tòrrides, quan el mercuri, de nit, no baixa dels 25 graus.

Però la gran especialitat de Novell és l’aigua. Explica que la que fem servir a Vilassar de Mar prové dels pous, del Ter i de l’aigua dessalada de Blanes que, en un tub, es desplaça fins a Cardedeu i, després, a Cabrils. Una qualitat d’aigua a Vilassar de Mar que, per a Novell, “és molt bona”

A Vilassar de Mar tenim, ara mateix, un consum d’aigua òptim tenint en compte les restriccions dictades per l’Agència Catalana de l’Aigua. La mitjana de 2023 va ser de 150 litres per habitant i dia, que inclou consum domèstic, consum comercial, consum industrial i el consum municipal.

I una dada per a reflexionar. Potser entendrem, encara més, perquè l’estiu passat es van tancar les dutxes de les nostres platges i només s’obrien en cas de bandera groga o vermella. Es gasta el 40%, en 90 dies, de tot el consum anual de Vilassar de Mar. Déu n’hi do.

En xifres generals, a Vilassar de Mar, hem aconseguit estalviar un 5% en el consum general respecte 2023.

Sempre, a l’hora de comptabilitzar-ho tot plegat es tenen en compte diferents factors. Per exemple l’incendi de 2022 de la nau ocupada darrere del restaurant Don Sancho o el d’aquest estiu de Can França. Els Bombers arriben i rebenten. També s’han de tenir en compte possibles fuites que es detecten ràpidament en els 55 quilòmetres de canonades que tenim a Vilassar de Mar o aquella que, diu Novell, es roba per comptadors trucats. Només es perd un 8% que, en paraules del director de la Mina Vella, és un excel·lent balanç.

Ha recordat que es va reparar la fuita que es va produir darrere del Museu de la Marina.

Els nostres avis i àvies es van interessar per les mesures d’estalvi domèstic. En aquest sentit, van assegurar que tanquen l’aixeta quan s’ensabonen les mans o es renten les dents i que posen una gibrelleta per recollir l’aigua de la dutxa mentre esperen que s’escalfi. Feliu Novell recorda que es gasten 10 litres per cada minut que una aixeta resta oberta.

Ha seguit explorant curiositats aquàtiques. El fet que Vilassar de Mar sigui, des de fa uns quants anys, municipi de primera residència fa que el consum es mantingui estable durant l’any, lluny de les pujades de consum que passava abans amb l’arribada dels estiuejants

Altres experiències que s’estan practicant són les anomenades aigües regenerades. Des de la depuradora de Mataró, doncs, aquesta aigua neta, aquesta aigua tractada ja no va parar al mar com abans. Es reaprofita

Molt més barat i econòmic que l’aigua dessalada. És molt car, explica el director del Museu de la Mina Vella, treure la sal de l’aigua de mar. Es gasta molta electricitat que, d’altra banda, costa molts cèntims

Finalment, Novell ens ha fet fa cinc cèntims de tot el que podem veure al Museu de la Mina Vella: el dipòsit, la planta solar fotovoltaica, l’ estació meteorològica, plomes d’aigua, comptadors, molí hidràulic….

El Molí de ca l’Eudald va ser construït l’any 1806.

El Museu de la Mina Vella el trobaràs al costat del cementiri Municipal. Telèfon 93 759 72 70. Obert dimecres, dijous i divendres en horari de matí i tarda i dissabte i diumenges en horari matinal.