L’Arxiu Municipal de Vilassar de Mar rep una donació de la família de l’arquitecte Josep Maria Ribas Casas

L’Arxiu Municipal de Vilassar de Mar ha rebut una donació de la família de Josep Maria Ribas Casas, arquitecte municipal de la nostra població des de 1939 fins al 1959. Els seus néts Anna i Josep Ribas Seix han lliurat, per una part, un total de 151 plànols de projectes d’edificis, parcel•les i del planejament de la nostra població, que corresponen al període de temps comprès entre 1928 i 1959, i per altra part un exemplar del llibre “Sant Joan de Vilassar. Monografia” de Lluís Guardiola i Prim, editat el 1955. La donació va formalitzar-se dimarts 21 de novembre a la tarda a la Casa Consistorial i van signar-la, en representació de la família els seus néts Anna i Josep, i en representació de l’Ajuntament, la regidora de cultura Esther López i l’alcalde de la localitat Damià del Clot.

 

 
Anna Ribas, que també és arquitecta com el seu pare i altres persones de la seva família, ha destacat que el seu avi era un arquitecte noucentista “enamorat de l’arquitectura italiana, sobretot la florentina”, motiu pel qual va viatjar vàries vegades a Florència, i va posar com a exemple els arcs de l’edifici de l’Ajuntament de la nostra població i l’edifici del Palau de l’Agricultura fet a Barcelona el 1929 amb motiu de l’Exposició Universal de Barcelona. Ribas va mostrar la satisfacció de la família que aquesta documentació passi a l’arxiu per estar a disposició de tothom. L’alcalde també es va mostrar molt agraït per la donació ja que, va dir, “suposa un arxiu documental que en ajuda a explicar el perfil, la geografia arquitectònica del nostre municipi”.

 

 
Ribas i Casas, nascut el 1899 a Barcelona i mort el 1959 a Montornès del Vallès, va ser secretari del Col·legi d’Arquitectes. Pel que fa a la seva obra com a arquitecte, destaquen l’edifici de l’Ajuntament de la nostra població i el temple parroquial de Sant Joan (1939). Va destacar per la utilització de frontons triangulars o semicirculars típics del Neoclassicisme, dels quals són exemple el triangular del temple de Sant Joan i el semicircular de l’antiga Cambra Agrària del carrer Maria Vidal. També va ser autor del projecte per a les anomenades cases barates del barri del Barato i de vàries cases ubicades al nostre municipi.