Júlia Porta escriu un llibre sobre la història del teatre a Vilassar de Mar

L’Ajuntament de Vilassar de Mar ha editat recentment un llibre sobre la història del teatre a la nostra població. L’obra s’anomena “Fer teatre sense teatre” i la seva autora és Júlia Porta.

Porta ha explicat que el punt de partida d’aquest llibre és un treball que va realitzar quan estudiava a l’institut. És una gran amant del teatre i per aquest motiu va escollir aquest tema per a realitzar el treball de recerca que es demana als estudiants que cursen el batxillerat. La Júlia va entrevistar a diverses persones del nostre poble vinculades des de fa dècades al món del teatre, com Joan Ramon, Kim Cabot, Nan Roig, Maria Lanau, Raimond Porta i també va entrevistar al tècnic de cultura de l’Ajuntament, Jordi Vinyes. 

Un cop fet el treball i presentat a l’institut,  els seus professors li van dir que aquest treball podria convertir-se en un llibre i li van aconsellar ampliar alguns apartats sobre els que havia investigat. Des de l’Ajuntament de Vilassar de Mar van tenir coneixement d’aquest treball de recerca i van aconsellar-li també l’amplicació d’alguns apartats de la recerca.

I és en aquest moment, des de maig de 2018 a finals de 2019 quan s’inicia la segona etapa d’elaboració d’aquesta obra, en la qual Porta aprofundeix en la recerca d’alguns dels aspectes que havia investigat en la primera etapa. Amplia el nombre d’entrevistes a altres persones vinculades al món del teatre del nostre poble i consulta moltíssima documentació (programes de mà, cartells, fotografies, guions…)  que guardava la seva àvia, Maria Roser Carrau, persona molt activa en el teixit associatiu i cultural del nostre poble, que havia format part del Patronat Parroquial i de la Coral de la Parròquia de Sant Joan i que havia participat  en nombroses obres de teatre del nostre poble.   

El llibre s’obre amb un text escrit fa anys per Maria Roser Carrau. Conté després una breu introducció sobre la història del teatre amarteur a Catalunya i seguidament descriu la història del teatre al nostre poble, de les associacions i persones que han fet possible amb el seu esforç la continuïtat de les escenificacions d’obres de teatre al nostre poble des de fa cent anys, posant especial atenció en les obres La Passió i Els Pastorets. L’obra analitza també la situació dels equipaments municipals en què actualment s’escenifiquen obres de teatre al nostre municipi, l’Ateneu i la Sala Roser Carrau i repassa la tasca realitzada per l’entitat La Tropa Teatre.

El llibre conté uns annexes documentals, fotografies i els agraïments a totes les persones que l’han ajudat en aquesta tasca. 

El llibre, imprès a La Comarcal Edicions, té 91 pàgines i el seu preu és d’11 euros. Porta va néixer l’any 2000 i estudia actualment  Negoci i Marqueting Internacional