Guia ràpida del Passaport Covid

És temps de les merescudes vacances. Si, potser, tens pensat fer un viatge a l’estranger, has de saber que t’exigiran el passaport Covid, que va entrar en vigor el passat 1 de juliol per facilitar la lliure mobilitat dins de la Unió Europea. Saps com aconseguir-lo? Quins requisits necessites per obtenir-lo? On el pots descarregar? I si la teva destinació són, per exemple, les Illes Balears?

A continuació, escolta, fem una guia ràpida d’aquesta documentació que hem d’afegir a la nostra maleta.


El certificat digital covid, que és així com s’anomena de veritat, conté informació sobre si hem rebut la pauta completa de les vacunes anti coronavirus o tenim un resultat negatiu de la PCR o anticossos d’una infecció recent de la covid-19.


Per a poder-lo tramitar, atenció, cal anar al portal La Meva Salut (tant en el seu format web com a l’aplicatiu mòbil), cercar l’apartat “Informes i resultats”, on hi trobaràs un requadre destacat: “Certificat covid-19 Digital UE”.


Un cop hagis clicat en la pestanya, l’aplicació t’ofereix tres tipus de certificats disponibles: el de vacunació, el de recuperació de la malaltia i el de prova diagnòstica negativa.


Has de saber, també, que el certificat de vacunació té una durada de 365 dies, és a dir, un any des de la data en la qual et van inocular la vacuna. En canvi, el de recuperació de la malaltia té una validesa de 180 dies després de la recuperació que es valida amb una prova PCR. Finalment, en el cas del certificat de diagnòstic és vàlid per a 72 hores després d’haver fet una prova PCR i 48 hores després d’haver fet una prova d’antígens.

El passaport Covid el pots trobar tant en paper com en format digital. Té un codi QR que la policia o les aerolínies validaran per comprovar la informació personal. El codi QR inclou la informació necessària i una signatura digital per a assegurar que el document és autèntic.

Conté el nom, la data de naixement, el número d’identitat, la data d’expedició del document, un identificador únic del certificat i informació relativa a la vacuna rebuda, la prova diagnòstica i la recuperació de la malaltia, en cas que sigui necessari segons les pautes que t’hem explicat.En aquest sentit, cal puntualitzar que el passaport covid només acredita les vacunes autoritzades per l’Agència Europea de Medicaments (EMA), que actualment són quatre: Pzifer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca i Janssen.

Compte perquè no hi ha una aplicació europea comuna per tramitar aquest document. Així, cada país té la seva pròpia manera de funcionar.

El passaport covid, com es coneix popularment, el podem dur tant imprès o en format digital.

És vàlid per als 27 països que conformen la Unió Europa.

 Ara bé, i si volem anar, per exemple, a les Balears?

Tots els visitants procedents de comunitats autònomes amb una incidència acumulada superior als 60 casos per cada 100.000 habitants necessitaran una PCR per viatjar a Mallorca, Menorca, Eivissa o Formentera. La prova diagnòstica ha de tenir resultat negatiu en origen, excepte aquells que puguin acreditar que han passat la covid-19 o que han rebut la pauta completa de vacunació al llarg dels vuit mesos previs o una dosi com a mínim 15 dies abans del viatge i, sempre, al llarg dels quatre mesos previs.


És a dir, si es disposa del certificat de vacunació, que acrediti que s’ha rebut la pauta completa de vacunació contra la covid-19 al llarg dels vuit mesos previs o una dosi com a mínim 15 dies abans del viatge i sempre al llarg dels quatre mesos previs, no caldrà fer-se cap prova diagnòstica per entrar a les Balears.


Per arribar a les illes, tots els visitants haureu de passar un control documental presentant el codi QR que hauran obtingut en omplir i enviar el formulari per viatjar a les Balears, un formulari de control sanitari. Té, amb caràcter general, la consideració de declaració responsable. Si els passatgers es neguen a omplir-lo o hi donen dades falses, podran ser sancionats.


Si marxes a les Illes Balears i et falta la segona tanda de la vacuna, has de saber, també, que actualment, no és possible vacunar-se en una comunitat autònoma diferent d’aquella on es resideix.


Els menors de sis anys estan exempts de complir amb els requisits que s’exigeixen a la resta de persones. Per tant, no hauran de fer-se cap prova diagnòstica abans de viatjar cap a les Balears ni presentar cap altra documentació, més enllà de l’habitual.

Per a més informació, cliqueu aquí