La secció “Fem Salut” del nostre magazín matinal “Parlant de tot” ha tractat sobre l’ictus i ha comptat amb la participació de la doctora Jana Gerard, adjunta a la direcció del Centre d’Atenció Primària Doctor Masriera i la directora d’aquest CAP Alba San Vicente
La doctora Jana Gerard ha definit què és un ictus: una alteració de la sang al cervell, que es produeix pel taponament o trencament d’una artèria, que fa que la sang no arribi a una part del cervell, circumstància que provoca que les cèl·lules que no reben oxigen, es morin.
L’ictus ha estat tradicionalment conegut per altres noms com embòlia, feridura, apoplexia, trombosi…
Els símptomes de l’ictus depenen de la zona del cervell que estigui afectada, del volum d’aquesta zona del cervell i de l’estat previ de salut de la persona.
L’ictus afecta a una meitat del cos, a l’altra no i els símptomes són: feblesa, pèrdua de visió d’un ull, dificultat de la parla, pèrdua de força o paràlisi d’una part del cos o de la cara, pèrdua de sensibilitat, inestabilitat, desequilibri, incapacitat per caminar, dolor de cap molt intens i sobtat.
Si veiem que algú té aquests símptomes hem de trucar ràpidament al 112 o al 061 i una ambulància del Servei d’Emergències Mèdiques vindrà a buscar a la persona afectada per l’ictus per portar-la fins al centre mèdic. Com més aviat es truqui, millor, el temps és un factor clau.
A vegades aquests símptomes apareixen i al cap de menys d’una hora o al cap del dia desapareixen, és el que tècnicament s’anomena ictus transitori . També en aquests casos cal que contactem el més aviat possible amb l’Hospital.
El tractament que s’aplica té l’objectiu de destapar l’artèria i el taponament no progressi. Com més estona estigui taponada una artèria perquè no li arriba oxigen, més cèl·lules moren.
Es calcula que la meitat de les persones que han estat afectades per un ictus tindran una vida totalment satisfactòria i independentment al cap de tres mesos , un 35% poden tenir seqüeles físiques o cognitives i un 15% pot arribar a morir.
Quan la persona afectada per un ictus arriba a l’hospital se li fan les proves per determinar si es tracta d’un ictus isquèmic (pel taponament d’una artèria, ja sigui perquè s’acumula colesterol en l’artèria i forma un tap o es desprèn un coàgul d’una altra part del cos) o d’un ictus hemorràgic (que és quan l’artèria es trenca).
En general els ictus són més freqüents en persones d’edat avançades, tot i que es pot donar en altres edats. A mesura que passen els anys anem acumulant factors de risc.
L’ictus és una de les causes principals de mortalitat i de discapacitat arreu del món.Es calcula que una de cada quatre persones patiran un ictus al llarg de la seva vida
És molt important portar un estil de vida saludable, que redueixi el risc vascular i previngui l’aparició d’un ictus.
La directora del CAP Guillermo Masriera Alba San Vicente, ha explicat que és molt important seguir una sèrie de pautes, per prevenir els ictus: controlar la pressió arterial, fer activitat física de manera regular, seguir una alimentació sana i equilibrada, reduir el colesterol, mantenir un pes saludable, evitar el consum d’alcohol i tabac, detectar i tractar la fibril·lació articular, controlar la diabetis, l’estrès o la depressió.
Recordeu que el CAP Doctor Masriera-Institut Català de la Salut, està ubicat al carrer Santa Maria 59-79.
La secció “Fem Salut” del “Parlant de tot” està coproduïda amb la Regidoria de Salut Pública de l’Ajuntament i compta amb la col·laboració de les farmàcies i el CAP Doctor Masriera.