“Fem Salut” ha tractat sobre la prevenció de la legionel·losi

 

La secció “Fem Salut” del magazín matinal “Parlant de tot” , presentat i produït per Jaume Cabot, ha tractat en la seva estrena de temporada, sobre la legionel·losi. N’ha parlat amb Marta Casas, tècnica de salut de l’Ajuntament, i amb Marc Rafart, en representació de l’empresa Legionator, que realitza els controls de legionel·la a Vilassar de Mar i a altres municipis.

Rafart ha explicat que la legionel·losi és una malaltia d’origen ambiental causada per un bacteri anomenat Legionel·la. Té dues possibles manifestacions: la febre de Pontiac, que cursa lleu, i la infecció pulmonar o malaltia del legionari, potencialment mortal, tot depenent  de l’estat de salut de la persona.

La legionel·la no es transmet de persona a persona, sinó per via respiratòriaEs contrau inhalant vapor d’aigua o aerosols en dispersió d’un líquid en l’aire o en gas, procedents, o bé de les torres exteriors de refrigeració de les instal·lacions molt grans d’ aires condicionats, o bé de fonts ornamentals. Al nostre poble no tenim fonts ornamentals.  El bacteri s’origina entre 20 i 60 graus, i sobretot en aigües estancades.

La tècnica de sanitat ha detallat que a nivell municipal els ajuntaments tenen plans de control de la legionel·la i realitzen controls a les torres de refrigeració d’aire condicionat de  les escoles i pavellons esportius.

Casas ha subratllat que al nostre poble es fan tractaments preventius i controls molt estrictes i regulars, diàriament, setmanalment i mensualment i ha recordat que els consistoris tenen també delegada la funció inspectora en, per exemple, residències.

El bacteri es va detectar per primer cop l’any 1976 als Estats Units arrel d’un brot sorgit a Filadèlfia durant una convenció de la Legió Americana, amb 221 legionaris que van contraure pneumònia i dels quals en van morir 34.

Des de l’any 1989 la legionel·losi és una malaltia de declaració obligatòria individualitzada. Els hospitals fan un seguiment exhaustiu i pormenoritzat dels casos de legionel·la per saber els llocs on ha passat i on ha estat per saber quin ha estat el focus d’irradiació del bacteri.