Exposició sobre l’Agenda 2030 a través de Recerques de Batxillerat

Des del 16 de desembre, la Biblioteca Ernest Lluch acull l’exposició «Interdependents, corresponsables», editada per la Fundació Solidaritat UB i l’Institut de Desenvolupament Professional (IDP-ICE) de la Universitat de Barcelona.

La mostra dona a conèixer els disset Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030, que 193 països del món, reunits el setembre de 2015 a l’Assemblea General de les Nacions Unides, van comprometre’s a treballar per assolir durant els següents quinze anys. Alguns d’aquests ODS i de les seves 169 metes s’il·lustren a l’exposició a través de treballs de recerca d’estudiants de batxillerat, que es plantegen com avançar en la protecció i defensa dels drets humans.

L’accés a les vacunes a l’Àfrica, l’acollida de persones refugiades a Catalunya, l’opinió sobre l’esport femení, la integració laboral de persones amb síndrome de Down o la contaminació dels rius i el seu impacte en els vegetals són algunes de les temàtiques presents en aquesta mostra, que fins a finals de febrer estarà itinerant per biblioteques públiques de dotze municipis de la província de Barcelona.

Tant l’exposició com l’assessorament de les recerques que la conformen s’emmarquen en el projecte «Interdependents, corresponsables: L’Agenda 2030 com a recurs per la recerca de Batxillerat» (2017-2019), que la Fundació Solidaritat UB i l’IDP-ICE han dut a terme en instituts de la província barcelonina amb el suport de la Diputació de Barcelona. L’objectiu principal del projecte ha estat difondre, entre alumnat i professorat, les possibilitats de l’Agenda 2030 com a recurs educatiu per comprendre la interdependència de problemàtiques aparentment llunyanes i promoure la corresponsabilitat en la seva resolució.

Amb el mateix objectiu, el Mapamundi interactiu dels Drets Humans, editat també per la Fundació Solidaritat UB, permet visualitzar reptes globals classificats segons els ODS de l’Agenda 2030. Aquests reptes es van actualitzant amb treballs d’aula que denuncien vulneracions de drets humans o difonen lluites per defensar-los; per exemple, els treballs de recerca en què es basa l’exposició.

La mostra, que està itinerant per dotze biblioteques de la província de Barcelona, subratlla la interdependència de les problemàtiques en el planeta i la nostra corresponsabilitat en la protecció i defensa dels drets humans.

La mostra es podrà veure fins el 23 de desembre.