Es compleix un any de la guerra Ucraïna-Rússia

 

365 dies després. Avui, 24 de febrer, fa un any que, a dos quarts de vuit del matí, esclatava la guerra entre Ucraïna i Rússia. Conflicte bèl·lic, onades de solidaritat i persones (la gran majoria dones amb els seus fills i filles) que emigraven. De fet, a Vilassar de Mar hi ha, a data d’avui, una cinquantena de persones ucraïneses empadronades, el triple que el 24 de febrer de 2022. El nostre Ajuntament, a través, del Fons Català de Cooperació va destinar 5.000 euros de l’erari municipal, a ajudes.

N’hem parlat de tot plegat amb la vilassarenca Alla Melneck, que fa cinc anys que viu a Catalunya.Va néixer a Termópil, una ciutat de l’oest del país i propera a la frontera polonesa que és deu vegades més gran que Vilassar de Mar. Fa un any, ja residia a Vilassar de Mar.

Melneck no oblida aquell matí fatídic. Segurament, el pitjor dia de la seva vida, Va rebre molts missatges, moltes trucades telefòniques.. de familiars i amics seus d’Ucraïna, plorant, explicant que havia esclatat la guerra.Complicacions amb les comunicacions…. pendents d’internet, de les connexions… Part de la família de l’Alla era allà. Un any després, la vida ha de seguir; com sempre. Lluitant cada dia. Pendent en com estan, si tenen llum, si tenen internet, si tenen cobertura telefònica…

Mòbil en mà, teclat als dits, vista a la pantalla de l’ordinador… l’Alla entoma experiències dures de la seva família. Primera persona. Primera línia.Ens dibuixa el caràcter ucraïnès. Combatius i optimistes, són els adjectius que l’Alla fa servir. Solidaritat, diu, pels quatre costats. Allà la situació és complicada i cada moment és un perill. 

Ens trasllada la pel·lícula dels fets. Per a ella, l’origen del problema bèl·lic, l’origen de la guerra es remunta a vuit anys enrere. El país, Ucraïna, es reconstruirà. Les vides perdudes per la guerra, no.

Des de Vilassar de Mar, l’Alla Melneck agraeix les mostres de solidaritat vingudes de tot Europa, de Catalunya i de les caravanes humanitàries (iniciatives particulars) que es van organitzar des del nostre municipi.Desitja, prega, per l’arribada de la pau. Està molt agraïda de l’ajuda que ha rebut aquí.

Melneck té 36 anys. És professora de matemàtiques en una escola privada al barri de Sant Martí de Barcelona. Una feina que l’omple, que la coneix, que estima i que ja feia al seu país.

Finalment, recordem que, quan va esclatar la guerra, fa un any, des de Vilassar Ràdio vam recollir el testimoni de la Tatiana, ucraïnesa de Kíiv i la Sílvia, parella d’en Yuri, un home que fa 15 anys va deixar la seva Ucraïna natal per buscar una vida millor a Vilassar de Mar.