La Tatiana i la Sílvia, la realitat més propera de la guerra

Vuit dies de l’inici de la guerra, Vilassar Ràdio ha volgut recollir, dins del programa “Parlant de tot”, presentat i produït per Jaume Cabot, el testimoni, dur, de dues persones, dues vilassarenques, que estan patint les conseqüències de l’escalada militar no a les seves carns; sinó (molt pitjor) en el seu cor. Són la Tatiana, ucraïnesa de Kíiv i la Sílvia, parella d’en Yuri, un home que fa 15 anys va deixar la seva Ucraïna natal per buscar una vida millor a Vilassar de Mar. Ho tenen clar. Han explicat que lluitaran fins a la darrera gota de sang.

Després que al voltant d’unes 150 persones s’apleguessin a la plaça de l’Ajuntament de Vilassar de Mar dimarts passat per mostrar el seu suport al poble ucraïnès i dir no a la guerra, els nostres micròfons, els micròfons de Vilassar Ràdio han estat altaveu del sentir de la Tatiana i de la Sílvia.

La Tatiana, de Kíev, amb 15 anys a Vilassar de Mar, s’emociona recordant que la seva mare i la seva babuska, la seva iaia, amb 90 anys, són al centre de Kíiv. Les comunicacions, per saber com estan, no sempre són fàcils. Estan espantades. La seva mare i la seva àvia han estat sota els bombardejos.

Van parlant, gràcies a les xarxes socials, sobretot per Whatsap però cada comunicació, cada trucada és una aventura. La seva família, a més, viu molt a prop de la torre de comunicacions de Kíiv que va rebre l’impacte d’un míssil; una imatge que hem vist, tots i totes, un munt de vegades als informatius.

Ha subratllat que la població ucraïnesa és molt forta.

La Tatiana, amb la carrera de Relacions Internacionals al seu curriculum vitae, estava segura que la tensió entre Moscou i Kíiv acabaria, tard o d’hora, en una guerra. Admet, la vilassarenca de Kíiv, que nota la solidaritat de la gent del nostre municipi. Per a ella, però, no n’hi ha prou. Ucraïna lluitarà fins a la darrera gota de sang.

I és clar, la Tatianai la seva família, tenen en el seu cap la 3a Guerra Mundial. Que li ho diguin a la seva iaia, a la seva babuska, que ja va viure la 2a guerra mundial i que a més sempre diu, va començar a les 5 de la matinada, la mateixa hora que aquesta guerra.

La Sílvia és la parella d’en Yuri. Ell porta 15 anys a Vilassar de Mar treballant. Va marxar del seu país cercant una vida millor. Amb tota la seva família allà, filla inclosa, en Yuri està pendent de les notícies que arriben del seu país. Ha explicat que la situació que està vivint és molt dura.

Ucraïna s’està organitzant, segons li arriba a la Sílvia, dels testimonis de la seva família política. Ha explicat que  la població civil s’estan preparant per defensar-se.

Al contrari que la Tatiana, en Yuri no s’imaginava que el conflicte, enquistat, derivés en una guerra. Pensava que el govern rus s’infiltraria enviant milícies a Ucraïna, però no que Rússia atacaria Ucraïna.

Això sí, va arribar a pensar-se marxar a Kíiv per lluitar. Ara, un cop passat el cop inicial, en Yuri pensa que pot ser més útil aquí… intentant portar la seva família fins aquí, que estar allà

A Ucraïna els falta de tot, diuen les dues, armes, aliments per a l’exèrcit i benzina.

Apunta’t les dades del consolat d’Ucraïna a Barcelona. carrer Numància 185, baixos 2º. El telèfon, 93 402 89 56