En marxa la campanya ‘Fem créixer el verd’, destinada a promoure el consum de flor i planta ornamental

La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, va  presentar divendres 13 de novembre al matí al Mercat de la Flor i la Planta Ornamental de Catalunya a Vilassar de Mar la campanya “Fem créixer el verd”, per augmentar el consum de flor i planta ornamental a Catalunya. Es tracta de la primera iniciativa d’aquest tipus de caire institucional.

La campanya es pot veure i escoltar a mitjans digitals i a la ràdio, des del 16 de novembre, i també es pot veure en diferents punts de publicitat exterior. La inversió és de 95.000 euros i la seva difusió és entre el 16 i el 30 de novembre.

“És la primera campanya que fa el Govern en aquest sentit. D’alguna manera ve a compensar un deute que tenia el Departament amb el sector viverista i de la flor i la planta. Perquè quan parlem de producte de proximitat ens venen al cap els pagesos o els pescadors però crec – i aquí hem de fer autocrítica–, de vegades ens ha faltat fer la pedagogia suficient per explicar que una ponsètia també pot ser de proximitat i que un floricultor o un viverista també treballa la terra”. Teresa Jordà, consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

Amb aquesta acció, també es vol posar en valor el sector de la producció i comercialització de la flor i la planta, un sector amb un pes important dins l’agricultura de Catalunya. El sector representa un 14,75% en volum econòmic de la producció vegetal final i el 4,8% de la producció final agrària (any 2017), amb una facturació de 208.589.300,77 €. A més, el sector de la flor i la planta ornamental dona feina a més de 2.000 treballadors directes, és un sector sostenible i ofereix un producte de proximitat.

Així, la campanya vol incitar el consum d’aquest producte explicant que les plantes proporcionen benestar físic i emocional i col·lectivament: milloren les ciutats mediambientalment (col·laboren en la lluita contra el canvi climàtic), disminueixen la temperatura i el soroll dels espais enjardinats, milloren la imatge de pobles i ciutats, proporcionen entorns agradables en què es poden socialitzar les persones i són un producte de proximitat.

“Des del Mercat de Flor volem donar les gràcies a la Conselleria d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, i molt especialment a la consellera, per l’esforç que han fet, per fer aquesta dotació pel consum de flors i plantes. Està essent un temps molt complicat, i el fet que la Generalitat pugui fer aquesta dotació i aquest anunci de la campanya és molt important, perquè fomenta el consum de flors i plantes, que està demostrat que és molt beneficiós per a l’estat emocional de les persones” . Mercè Martínez, presidenta del Mercat de Flor, Mercè Martinez.

El Departament d’Agricultura va decidir dur a terme aquesta campanya, per ajudar el sector de la flor i la planta ornamental, que  s’ha vist especialment afectat per la COVID-19, ja que el gruix de la seva activitat econòmica es concentra en els mesos de primavera (de març a juny).

Les pèrdues econòmiques quantificades a Catalunya en aquest àmbit a causa de la COVID-19 es calculen en més de 100 M€. Aquest sector, amb 389 vivers registrats, concentra en els mesos de primavera la major part de la seva activitat econòmica. En casos com la flor tallada, la festivitat de Sant Jordi representa una part molt important de la producció de roses.

Davant d’aquesta situació difícil pel sector, la consellera ha explicat que “el Departament d’Agricultura es va activar. Ens hem arremangat. Hem estat al costat del sector. I hem activat ajuts per mirar d’ajudar aquells negocis més afectats”, ha manifestat la consellera. Amb aquest objectiu, “tenim en marxa ara mateix una convocatòria d’ajuts als productors de flor tallada i planta ornamental que han vist impossibilitada la comercialització de la seva producció entre el 14 de març i el 20 de juny, a conseqüència de les limitacions imposades per l’estat d’alarma. Els beneficiaris d’aquesta subvenció són persones físiques i entitats productores de flor tallada i planta ornamental”, ha afegit Jordà.

Així mateix, el govern català també va dissenyar un pla de xoc per facilitar liquiditat als autònoms i les empreses del sector que es concreta en línies de crèdit amb interessos bonificats íntegrament pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. Aquests ajuts consisteixen en la compensació de càrregues financeres de les operacions de finançament, únicament per a actuacions de circulant, amb l’Institut Català de Finances (ICF) que puguin formalitzar els beneficiaris.

Aquesta campanya de promoció s’ha fet precisament per intentar incrementar les vendes i reforçar així aquest pla de xoc