El govern explica la proposta dels pressupostos per al 2018 que qualifica com els més socials i transversals

L’equip de govern municipal (ERC-VdM diu Sí i Gent per Vilassar de Mar) va presentar ahir al vespre, en un acte públic, la proposta dels pressupostos per al 2018, que es portarà a aprovació en el ple extraordinari del proper dimarts 27 de febrer.

 

L’alcalde, Damià del Clot, va ser l’encarregat d’obrir l’acte explicant que és la tercera vegada que es fa una presentació pública dels pressupostos “una passa –va dir- per fer-los més entenedors”. També va recordar que al 2017 no es van poder aprovar i l’Ajuntament treballa amb els pressupostos prorrogats del 2016. Del Clot va qualificar la proposta de pressupostos del 2018 com la “més social i transversal”, destacant el fort increment en les partides destinades a Serveis Socials i Cultura.

 

El regidor d’Hisenda, Josep Solé, va aprofundir més en els números, els 20,8 M€ del pressupost de l’Ajuntament per al 2018. Pel que fa a l’endeutament de l’Ajuntament, que va qualificar de “llosa que estem reduint”, va explicar que l’endeutament de l’Ajuntament al 2015 era de 22,1 M€ i que al 2017 s’havia aconseguit reduir fins a 18,2 M€. I que el de la Societat Municipal de Promocions Urbanes, al 2015 era d’11,8 M€ i al 2017 de 5,3 M€. La previsió, segons va anunciar Solé, és que l’endeutament de l’Ajuntament per al 2018 es redueixi fins 75% quan al 2015 havia arribat a ser del 100,30%. Solé també va recordar que és important que s’aprovi el pressupost perquè es puguin realitzar inversions, un capítol que es triplica respecte el 2016 gràcies a la disminució de l’endeutament, i també perquè es puguin fer els pressupostos participatius on la ciutadania podrà decidir en què invertir 150.000 €. Pel que fa a les inversions, en va destacar les de Cultura, com ara la compra de l’Ateneu Vilassanès (140.000 €), la creació d’un espai lúdic polivalent (150.000 €) i la compra d’un projector de cinema per a la sala cultural M. Roser Carrau (10.000 €).

 

Núria Arasa, regidora de Serveis Socials, va explicar l’increment de recursos en aquesta àrea, en gran part provinents del contracte programa amb la Generalitat de Catalunya en superar els 20.000 habitants. Arasa va dir que aquest increment de diners es destina a un augment del personal especialitzat, més hores del servei d’atenció a domicili, la posada en marxa del Servei d’Acollida que al 2018 augmenta les hores, la del SIAD i l’augment d’ajudes relacionades amb el pagament de subministrament bàsics. Arasa també va anunciar que es treballava per a un nou model de centre obert per reconvertir l’actual Tucutuc.

 

A l’acte també va intervenir la regidora de l’oposició, Manuela Calero, del grup Vilassar de Mar sí que pot/sí puede, formació amb la qual l’equip de govern ha arribat a un acord per a l’aprovació del pressupost. Calero va explicar els punts de l’acord amb el govern destacant l’aposta per la participació ciutadana, la tarificació social i l’estalvi energètic, entre d’altres. Tot i aquest acord, per aprovar els pressupostos al govern encara li faltarien tres vots afirmatius més o cinc abstencions.