Dimarts, pluja intensa i extremadament abundant, acompanyada de tempesta

Meteomar indica que aquest dilluns 21 d’octubre, a mesura que ha avançat la tarda, la nuvolositat s’ha anat fent cada cop més abundant i ha tapat el cel. A partir de mitja tarda han arribat les primeres pluges. Unes precipitacions que aniran a més durant la nit. Vents fluixos o lleugerament moderats, força 2 a 4, de component nord-est. Mar en estat de maror a tota la costa de la comarca. Les temperatures màximes baixen i es situen entre els 14 i 19 graus.

Dimarts 22 d’octubre, cel completament ennuvolat a tota la comarca. Durant tot el dia s’esperen precipitacions en forma de pluja intensa i extremadament abundant, es poden superar els 80 litres per metre quadrat, localment aniran acompanyades de tempesta. Vents forts, força 4 a 6, de component nord-est. Temporal marítim amb maregassa a tota la costa de la comarca. Les temperatures mínimes pujaran lleugerament i aniran dels 12 als 16 graus mentre que les màximes baixaran i aniran dels 15 als 19 graus.

Dimecres 23 d’octubre, la nuvolositat serà abundant de matinada i entre variable i abundant durant la resta de la jornada. Fins a primeres hores del matí s’esperen precipitacions en forma de pluja forta i molt abundant . Durant la resta de la jornada les precipitacions seran en forma de ruixats irregulars. Vents moderats, força 2 a 4, de component sud-est a primeres hores del dia girant a sud-oest durant el matí que es mantindrà durant la resta de la jornada. Temporal marítim amb maregassa, onades de 3 metres. Les temperatures mínimes es mantindran entre els 11 i els 15 graus mentre que les màximes pujaran i aniran dels 17 als 21 graus.

Consells generals de Protecció Civil davant de situacions d’aiguats i inundacions:

Consells preventius:

Comproveu on es troben localitzats l’interruptor general del corrent elèctric i les claus de pas de l’aigua i del gas de casa vostra.
Preveniu el deteriorament de la teulada i les terrasses per evitar filtracions que puguin afectar l’estructura de l’edifici.
Reviseu periòdicament la teulada i mantingueu nets els baixants i desguassos d’aigua de pluja, especialment als patis o als terrats dels edificis.
En soterranis i locals amb possibilitats d’inundació, cal que prevegeu mesures de protecció i disposeu d’eines per treure l’aigua (bombes d’aigua, etc.).
Tingueu elements d’utilitat a mà, com ara: un transistor, una llanterna, els medicaments indispensables, roba d’abric, roba de protecció (impermeables, botes d’aigua, etc.) i la documentació personal.
Al cotxe, també és recomanable portar una llanterna, roba d’abric i roba de protecció per a l’aigua, una farmaciola i mapes de carreteres.
No oblideu portar el telèfon mòbil carregat: us permetrà demanar ajut en el cas que patiu una emergència.
Consulteu les previsions meteorològiques, i si us heu de desplaçar, consulteu l’estat de la xarxa viària i les rutes a seguir:
Emissores de ràdio de i tvs proximitat i les seves xarxes socials
Servei Meteorològic de Catalunya (SMC)
Servei Català de Trànsit
Portal de la mobilitat
012 Atenció Ciutadana
En situació d’emergència seguiu les informacions i les indicacions de les autoritats.
Recordeu, si necessiteu ajut durant l’emergència, truqueu al 112.

A casa

Si us sorprenen precipitacions importants quan sou dins de casa:
No baixeu a les zones inundables de casa vostra com poden ser el soterrani, el garatge, etc. Quedeu-vos a les zones altes.
No deixeu fora objectes o mobles que l’aigua pugui arrossegar.
Tanqueu portes i finestres i obtureu totes les escletxes possibles.
Poseu els animals domèstics, els aliments, l’aigua potable, els documents importants, els objectes de valor i, sobre tot, els productes perillosos (com ara verí per a les rates, dissolvents, etc.) en llocs alts i protegits.
Si se us està inundant la casa, desconnecteu l’interruptor general de l’electricitat.
Si a l’edifici on us trobeu, no hi esteu segurs, sortiu-ne, tanqueu la porta i dirigiu-vos a punts alts de la zona.

Si heu de marxar de casa:
Tanqueu les claus de pas de l’aigua i del gas i l’interruptor general de l’electricitat.
Assegureu i tanqueu les portes i les finestres.
Agafeu un bastó, una llanterna, roba impermeable i calçat adequat, i emporteu-vos la documentació personal, els diners i els medicaments imprescindibles.
No camineu per zones on hi hagi aigua en moviment i, si cal, ajudeu-vos del bastó per determinar l’alçada de l’aigua o detectar zones perilloses. Seguiu les instruccions dels equips de socors.
Quan torneu a casa un cop passat el perill:
Feu una inspecció prèvia i no hi accediu si hi ha perill d’ensorrament.
Si l’aigua no té garanties de potabilitat, bulliu-la o beveu aigua embotellada.
Reviseu l’estat dels aliments abans de consumir-los.
Retireu ràpidament els animals morts.

A l’exterior
Si us sorprenen precipitacions importants a l’exterior:
En un lloc urbanitzat busqueu refugi dins d’un edifici segur i tanqueu bé les portes i les finestres.
A la muntanya, dirigiu-vos a punts enlairats que estiguin lluny dels marges de rius i de les lleres de barrancs, rambles o torrents.
Quan circuleu amb el vostre vehicle:
Circuleu preferentment per les rutes principals i les autopistes. Modereu la velocitat i mantingueu les distàncies de seguretat.
Si teniu problemes de visibilitat, atureu el vehicle i senyalitzeu la vostra posició.
Allunyeu-vos de les rieres, dels torrents i de les zones que es poden inundar, i no hi estacioneu el vehicle. No us quedeu als ponts perquè aquests poden caure.
No travesseu cap riu, ni riera ni zona inundada. Encara que no ho sembli, els cotxes poden flotar amb poca alçada d’aigua i ser arrossegats amb facilitat.
Si heu de travessar un bassal gran d’aigua avanceu molt a poc a poc amb una velocitat curta per evitar que l’aigua esquitxi el motor i es pari. Després d’haver passat comproveu diverses vegades que els frens del vehicle funcionen bé.
Si el cotxe comença a flotar i a ser arrossegat, sortiu-ne immediatament. Els ocupants que es queden a dins, sovint no sobreviuen.
Vigileu els moviments de terra, forats, claveguerons, cables de conducció elèctrica fluixos, i en general, tots els objectes caiguts (branques d’arbres, etc.).

Cal que abandoneu el vehicle i us dirigiu a zones altes quan:
– El vostre vehicle quedi immobilitzat per l’aigua
– Observeu que el nivell de l’aigua puja massa a la calçada
– Observeu que l’aigua arriba a l’eix del vostre vehicle
– Si teniu dificultats per obrir la porta, sortiu per les finestres ràpidament.

A la costa

A la costa es poden produir inundacions pel mal estat de la mar i grans onades que poden afectar el litoral amb violència. Encara que no hi hagi indicis de perill, sigueu prudents, el temporal marítim pot fer que sigueu arrossegats per un cop de mar.

Si hi ha onades fortes no us banyeu ni us quedeu a la platja. Respecteu els senyals de perill.
Tingueu molta precaució en les activitats recreatives o professionals al mar, cal evitar-les en cas de grans onades.

No accediu als punts del litoral afectats per l’onatge fort ni als llocs on les onades trenquin amb força. Respecteu els tancaments d’accés a aquests punts, hi són per a la vostra seguretat.
No us atureu a contemplar les onades, eviteu posar-vos en perill.

Allunyeu-vos d’espigons, esculleres, passejos marítims i altres zones on trenquin les onades a prop. Busqueu un lloc segur.

Si algú cau a l’aigua truqueu immediatament al 112 i no perdeu de vista el punt exacte on ha caigut per indicar-lo als serveis de salvament.

Si caieu a l’aigua, nedeu en direcció oposada a les roques i intenteu resistir flotant, sense fer cap altre esforç, a l’espera de socors.