Cabrils, Vila del Llibre, del 13 al 15 de maig

La Xarxa de Viles del Llibre segueix ampliant horitzons durant el 2022 i s’instal·larà a Cabrils els dies 13, 14 i 15 de maig. Aquest municipi serà el punt neuràlgic de la literatura reivindicativa, centrada en aquesta edició en el feminisme, amb un programa on el 90% de les propostes estan protagonitzades per dones creadores del Maresme i la resta de Catalunya. Com en totes les Viles del Llibre, el mercat editorial serà l’eix des d’on partiran les taules rodones, els recitals, les activitats infantils i els tallers familiars que donaran vida al festival que es desenvoluparà al casc urbà, als voltants dels Horts de la Santa Creu.

Amb la capacitat de transformació social del feminisme com a focus, passaran pel festival més de cinquanta escriptores i creadores de la comarca i del país, que posaran de manifest la incidència social del moviment mitjançant la literatura. El comissari del festival, l’escriptor i periodista Francesc Ponsa Herrera, ha preparat un programa d’actes i activitats que posen de relleu la capacitat democratitzadora de la cultura i la potència d’una comarca amb una entitat cultural pròpia, que queda molts cops amagada entre la llum de Barcelona i el vent de l’Empordà. En la presentació del festival ho ha expressat “El cap de setmana de la Vila del Llibre, Cabrils serà la capital de la literatura feta per dones. Més de 50 escriptores formen part del programa i visibilitzaran i reflexionaran sobre la seva obra i el fet creatiu”.

Cabrils Vila del Llibre acollirà, al voltant d’un mercat amb més d’una vintena d’editorials independents, un programa d’actes obert, reivindicatiu i reflexiu, entre el local i el global, que comptarà amb taules de diàleg clàssiques i noves propostes. Es debatrà al voltant de la literatura feminista, de si en podem o n’hem de dir així, amb les escriptores Isabel Franc, Júlia Barceló Fernández i Jenn Díaz Ruiz, moderades per l’alcaldessa de Cabrils i periodista Maite Viñals Clemente, màxima responsable del festival, que ha mostrat la seva satisfacció “per ser el primer municipi de la comarca en ser seu de la Xarxa Vila del Llibre”. Viñals ha declarat que la Vila del Llibre servirà per posar a Cabrils en el mapa cultural de Catalunya amb un esdeveniment de qualitat i que està orgullosa que el fil conductor siguin els feminismes, ara que per primer vegada l’Ajuntament de Cabrils disposa d’una regidoria d’Igualtat.

El director de la Xarxa de Viles del Llibre, Enric Bono Sandiumenge, ha posat de manifest la voluntat de fer palesa la creativitat d’una comarca amb una idiosincràsia pròpia, més enllà del tren, la platja i la carretera nacional, posant èmfasi en la trobada d’escriptores maresmenques que obrirà la jornada del dissabte davant la Biblioteca de Cabrils, “on volem crear una fotografia històrica, amb la major quantitat d’escriptores possibles, per crear una fita que quedi en el record de la comarca”. Així mateix, Bono ha destacat la celebració de diferents recitals de poesia maresmenca, tant en la seva vessant femenina, com en l’homenatge al poeta Valerià Pujol i Bosch, del qual aquest any es commemora el cinquantè aniversari del naixement i el trentè de la mort, i del qual Àlex Casanovas en farà una lectura de versos escollits.

Entre les noves propostes, la Vila del Llibre farà una aproximació al món del còmic en una taula que conduirà l’il·lustrador Àlex Santaló Gàmiz i que se centrarà en el còmic des d’un punt de vista femení i feminista, amb la presència de tres veus especialitzades que oferiran la seva versió des del món de la il·lustració, el guió i la crítica literària: Francisca Cárcamo “Panchulei”; Laia Baldevey Quilez i Inés Macpherson Monegal. També hi haurà espai per a un recital a mig camí entre la poesia i les sessions d’improvisació, 100 años de nuestra señora de los pesares que interpretaran les rapsodes Margalida Calahorro-Bover i Isa García.

El programa no podia oblidar les dues cabrilenques més il·lustres, almenys pel que fa referència al món de la cultura, Maria Dolors Orriols i Monset i Josefa Tolrà i Abril. Dedicarà la seva obertura a la primera, l’escriptora Maria Dolors Orriols, en una taula on participaran el seu fill, el físic Antoni Lloret Orriols; el seu nebot, el pintor Nan Orriols; i l’especialista en la seva obra Carme Rubio Larramona. De cap a cap, clausurarà el festival una conferència sobre la cabrilenca més il·lustre, la pintora i mèdium Josefa Tolrà, l’obra de la qual forma part aquests dies d’una exposició a la Biennal de Venècia.

Com no podia ser d’una altra manera en una Vila del Llibre, els espectacles infantils jugaran un paper primordial en el desenvolupament del festival. El gust per la lectura i l’acostament de la canalla al món literari no es produeix per generació espontània sinó que s’ha de provocar des de moltes parts. Amb aquest objectiu, hi haurà lloc a Cabrils per a contacontes, titelles, espectacles infantils, tallers familiars, una gimcana i fins i tot una activitat de ioga per als xiquets i xiquetes que hi vulguin participar.
L’Escala, Vila del Llibre és una iniciativa de l’Ajuntament de Cabrils que forma part de la Xarxa de Viles del Llibre de Catalunya, impulsada per VilaDelLlibre.CAT. L’edició 2022 compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i el Consell Comarcal del Maresme. A més, hi col·labora la Biblioteca de Cabrils i diverses entitats i veïns de la Vila de forma desinteressada.

La Xarxa de Viles del Llibre agrupa municipis i barris que creuen en el poder dels llibres per engegar noves dinàmiques de turisme i desenvolupament per als seus territoris. Impulsada per VilaDelLlibre.CAT, la Xarxa neix per convertir-se en motor social, econòmic i cultural per generar un impacte positiu en la vida dels ciutadans.

Després d’una primera iniciativa a Bellprat (Anoia), són territoris que promouen el turisme cultural des de la Xarxa de Viles del Llibre de Catalunya L’Escala, Sitges, Cabrils, Manacor (Mallorca), La Rambla de Barcelona, Malgrat de Mar, Cervera i Piera.

Amb la seva activitat, els municipis de la Xarxa de Viles del Llibre promouen l’accessibilitat a la cultura de qualitat fora dels grans circuits ja establerts i prop dels ciutadans i ciutadanes, i aposten por un turisme sostenible en què la literatura permet descobrir i redescobrir el patrimoni del territori de manera respectuosa i sempre a escala humana.

Consulteu el programa d’activitats en aquest enllaç