Aquest dimecres, presentació de “Distància infinita”, de Ramon Almirall

El jardí de la Biblioteca Municipal Ernest Lluch acull aquest dimecres 11 de maig a les 7 del vespre la presentació del recull de relats “Distància infinita” de Ramon Almirall. L’obra ha estat editada per Trípode i l’acte està organitzat per la Biblioteca i la Llibreria Índex. La presentació de l’obra correrà a càrrec de l’escriptora vilassarenca Eulàlia Armengol, que conversarà amb l’autor. També intervindran Joan Ramon i Gemma Ventura, de La Tropa Teatre.

Almirall s’estrena com a contista amb aquesta obra, que està formada per contes de llargàries i estructures volgudament diferents per acostar-nos millor al que ens suggeriran els personatges que hi transiten. L’autor ofereix un calidoscopi de personatges molt diversos que deambulen per un espai en què la distància —íntima, física, social…— és la principal protagonista. Distàncies, totes, en la mirada i el cap dels protagonistes o de cada lector. Els contes, des de perspectives molt variades, ens parlen de trobades, cites i encontres en què els sentiments i les vivències neixen del contacte proper o llunyà.

José Ramón Ubieto, psicòleg i psicoanalista, comenta que «Almirall aconsegueix traçar, amb pinzellades precises, retrats de la quotidianitat més contemporània» i la poeta i filòloga Mònica Miró Vinaixa elogia «la manera vibrant i fonda» que l’autor té d’expressar la contingència humana.

Ramon Almirall Ferran va néixer a Barcelona l’any 1954. Ha treballat com a psicòleg i com a professor universitari al llarg de quaranta anys i en aquest temps ha publicat articles i llibres del seu àmbit professional, així com articles de divulgació al diari La Vanguardia. Des de sempre havia escrit relats breus, però ha estat els darrers anys quan s’ha centrat en l’escriptura creativa, interessant-se especialment en els relats i microrelats. El seu pas per l’itinerari de narrativa de l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès ha contribuït a aquesta nova singladura. L’any 2019 va ser finalista al 13è Concurs de Relats Curts de TMB i el 2021 va ser premiat al 3r Concurs de Microrelats del Festival VilaPensa de Vilafranca de Penedès.

“Distància infinita” és el sisè recull de contes que publica l’Editorial Trípode, gènere pel qual ha apostat des dels seus inicis.L’Editorial Trípode va néixer el juliol de 2018 amb la intenció de promoure noves veus d’autors catalans, i amb una molt acurada selecció; i alhora també, per descomptat, autors consolidats dins l’alta literatura. El volum previst de publicacions és de 8/10 l’any, per tal de poder dur a terme una bona tria, cura i promoció de cadascun dels títols que publiquen.