“Anatomia del Deep State espanyol”, nou llibre de Damià Del Clot

 

Passada la ressaca de Sant Jordi, des de Vilassar Ràdio seguim donant veu a escriptors locals. En aquest cas, ha visitat els nostres estudis Damià del Clot, no en la seva faceta d’alcalde sinó com a autor del llibre “Anatomia del Deep State espanyol”. Del Clot ha explicat que la seva obra ens fa submergir en les clavegueres profundes de l’Estat, la Cara B.

El “Deep State” i el seu llibre anterior, “Lawfare”, són fruit de la tesi doctoral de Del Clot, excel·lent cum laude. Ara ha volgut reconstruir el text acadèmic per fer-lo més periodístic.Els dos llibres, tant el “Deep State” com el “Lawfare”, han tingut molta repercussió. Com la tindrà, segurament, el tercer llibre que prepara per tancar aquesta trilogia.

Escolta l’entrevista al “Parlant de tot”:

Va començar a documentar-se i redactar la tesi abans de 2010, i l’ha anat readaptant a mesura que avançava el procés polític. El tribunal de la tesi li va recomanar que no publiqués la tesi com a llibre de mil pàgines sinó que anés fent tastes de la investigació, que és el que està fent.

“Anatomia del Deep State espanyol” és un llibre que, admet Del Clot, ha pogut molestar i que molesta. Ha afegit que l’obra  explica “com funciona un estat quan es veu amenaçat davant de la raó d’estat,  davant d’una certa demanda, legítima, democràtica, suportada en el temps amb majories parlamentàries”  i ha afegit que aquesta demanda va ser combatuda  “des de la il·legalitat, des de la il·legitimitat, des de les clavegueres, des dels  angles morts del sistema,  des dels forats foscos de les normatives, des de normatives que emanen de molts anys quan l’Estat era una dictadura”.

Segons ell, les clavegueres de l’Estat tenen tres dimensions i la fortalesa d’aquesta cara B rau “en els jutges i tribunals, que és el poder fort des de l’estat profund, que poden dictar secrets de sumari, fer investigacions prospectives, d’intel·ligència. Ha afegit que “tenen una sèrie d’eïnes que les aprofiten des de la il·ligetimitat i des de la il·legalitat i des de l’exercici d’un poder que no coneix control ni límits i que és impune en la forma d’actuar”

Del Clot defensa que les clavegueres de l’Estat Espanyol fa molt temps que funcionen. De fet, assegura, ja es van començar a activar amb la pèrdua de les colònies de Cuba i Puerto Rico. S’han perllongat en el temps, insisteix, mentre rebla que, en el cas dels quaranta anys de la dictadura franquista, no va caldre submergir res.

En la seva tesi, assegura, també que les clavegueres s’activen quan s’ataquen tres eixos: la unitat de l’Estat Espanyol, la monarquia com a granat d’aquesta unitat i la sobirania única. Veritables angles morts de l’Estat A, diu Del Clot. Sense oblidar una altra gran pota, el poder econòmic, hereu, ha dit, del franquisme.

Ha subratllat que el Deep State defensa la raó d’Estat però també els privilegis de les elits polítiques i econòmiques que durant el franquisme es van fer riques a través de l’extracció de rendes de l’Estat

El Deep State ha actuat, amb força, segons Del Clot, en el procés independentista català que, segons ell, no va saber calibrar aquesta cara B. “Lawfare”, “Anatomia del Deep State de l’Estat Espanyol” són els dos llibres realitzats per Del Clot sobre aquesta temàtica.

Ara, espera veure la llum la tercera obra que ha de cloure la trilogia.

(Redacció: Joan Escofet)