28-M:“Més enllà del mirall”, capítol especial de “Fem Salut”, amb Remei Galindo

Dimarts vinent, se celebra el Dia Internacional d’Acció per la Salut de les Dones. Des d’aquesta casa, des de Vilassar Ràdio, ens hi estem bolcant. De fet, estem, aquests dies, esquitxant la nostra graella amb un seguit de programes, d’intervencions i entrevistes que resten, un cop emesos, en el nostre web. Els pots escoltar tant en directe com en el cicle de podcasts que allotgem dins del nostre matinal, el “Parlant de tot”. “Sobreviure a la pressió estètica al llarg de tota la vida” és la temàtica a la qual les regidories de Salut Pública, Igualtat, Joventut, Gent Gran, amb la col·laboració del CAP Doctor Masriera de Vilassar de Mar dediquen aquests dies. Mirada, doncs, transversal, des de diferents àrees del nostre Ajuntament, per abordar el Dia Internacional d’Acció per la Salut de les Dones. Avui ha arribat el torn del nostre “Fem Salut” especial. Secció que fem, divendres si, divendres no en el marc del nostre matinal, el “Parlant de Tot”. En motiu de l’ocasió, hem batejat aquesta edició del “Fem Salut” com “Més enllà del Mirall” , amb la participació de Remei Galindo, referent de benestar emocional del CAP Doctor Masriera. Avui ens hem centrat en les persones més joves.

Ens defineix Galindo el què podem entendre per pressió estètica: és la pressió social que rebem del nostre entorn, a través de les xarxes socials, els mitjans de comunicació, o de comentaris que podem escoltar en el nostre dia a dia. Ha recordat que hi ha la tendència a pensar que estar prim és ser més vàlid, i que els cossos no normatius s’associen amb problemes de salut, invalidant la diversitat corporal que hi ha entre les dones-

És clar que la publicitat i la pressió de les xarxes socials ens influeixen, vulguem o no. Quin és el cos perfecte? Tots i totes. i això ha de quedar clar. Tenim el nostre. Tot plegat molt relacionat amb l’autoestima, la capacitat que es té d’estimar-nos i valorar-nos.

Compte amb l’adolescència, ja que és una etapa difícil. Galindo ha recordat que en aquesta etapa es busca forma part d’un grup per a ser acceptat, i sovint passa que si no se segueix la norma, no s’és acceptat en el grup.   

Però és clar, què poden fer els i les joves per treballar-se l’autoestima? Un secret: ser amables amb nosaltres mateixos.

I la pressió estètica, el què diran, també apareix, a vegades amb força, en el món de la parella. Cal posar límits. No s’ha de permetre que cap persona falti el respecte a una altra.

Seguim dins de l’adolescència. Moment en el qual les persones, especialment les noies, però no exclusivament, poden caure en els sempre perillosos trastorns alimentaris, que es caracteritzen per les alteracions en la forma de pensar, de sentir i comportar-se en relació a l’alimentació, pes i figura.

I, és clar, pares i mares molt atents, i en alerta, a situacions com per exemple, quan la filla, o el fill, comença a fer dieta molt restrictiva, a deixar de menjar determinats aliments, a estar molt pendents de comptar calories, a menjar molt ràpid…

En la dictadura de l’estètica poden influir, segons cada persona, diferents motius: predisposició genética, personalitat…

Galindo ha subratllat que la pressió social incideix molt en el transtorns alimentaris. Guanyar pes, ha explicat, genera molta angoixa en algunes persones

Sempre és important l’entorn de les persones que poden emetre aquests senyals. Amics i amigues. Han de tenir clar, apunta Galindo, que han de comunicar-ho a un adult perquè es pugui posar solució a aquesta problemàtica i no tenir, en cap cas, la sensació que traeixen la confiança del seu amic o amiga.

En aquest sentit, cal remarcar que el CAP Doctor Masriera està realitzant, a l’entorn de Can Jorba, diferents tallers per treballar el benestar emocional dels i les joves. Tota la informació, per cert, la trobaràs a l’APP gratuïta de Vilassar de Mar. Ens agrada a agradar a tots i totes però el més important és agradar-nos a nosaltres mateixos.

Marta Casas, tècnica de Salut de Pública de l’Ajuntament, ha explicat que fa molts anys només els miralls retornaven la nostra imatge però ara la situació ha canviat molt, hi ha més pressió estètica.

La següent cita, en el calendari, serà el dilluns 27 de maig. Laia Cantó, llevadora de Mataró posarà llum a la menopausa, a 2/4 d’11 del matí.

Ens plantarem, ja, al propi Dia Internacional d’acció per la salut de les Dones. El dimarts 28 de maig, i a les 10’30 del matí, Sandra Montoro, nutricionista del CAP, ens farà reflexionar al voltant de si les dones grans  són vulnerables a la malnutrició.

L’endemà, dimecres 29 de maig, a dos quarts de 12, escoltarem un especial de “Recomanacions Literàries”, a càrrec de les professionals de  la Biblioteca.

Finalment, posarem punt  final a aquest cicle de programes, de seccions i d’intervencions a Vilassar Ràdio el 30 de maig escoltant Nei, estudiant de grau universitari sociocultural de gènere, que ens parlarà de la violència estètica en les persones dissidents. Serà a 2/4 de 12 del migdia

No cal dir que totes les intervencions especials, aixoplugades a Vilassar Ràdio, en el marc del Dia Internacional d’Acció per la Salut de les Dones, restaran penjades en el nostre cicle de podcasts.