28-M. Tertúlia Jove Especial sobre “(De) pressió estètica”
El dimarts 28 de maig se celebra el Dia Internacional d’Acció per la Salut de les Dones. Des d’aquesta casa, des de Vilassar Ràdio, ens hi estem bolcant. De fet, estem, aquests dies, esquitxant la nostra graella amb un seguit de programes, d’intervencions i entrevistes que resten, un cop emeses al nostre web. Els pots escoltar tant en directe com en el cicle de podcasts que allotgem dins del nostre matinal, el “Parlant de tot”. Sobreviure a la pressió estètica al llarg de tota la vida és la temàtica a la qual les regidories de Salut Pública, Igualtat, Joventut, Gent Gran, amb la col·laboració del CAP Doctor Masriera de Vilassar de Mar, dediquen aquests dies.Mirada, doncs, transversal, des de diferents àrees del nostre Ajuntament, per abordar el Dia Internacional d’Acció per la Salut de les Dones. Ens hem fet ressò del que ha donat de si aquesta edició especial de “Fem Salut”, la secció que fem, divendres sí, divendres no, en el marc del nostre matinal “Parlant de tot”. En motiu de l’ocasió, l’hem batejat com “Més enllà del Mirall”, amb la participació de Remei Galindo, referent de benestar emocional del CAP. Una Remei Galindo que, ahir, també va ser els nostres estudis per arrencar aquest cicle d’intervencions en el marc del Dia Internacional d’Acció per la Salut de les Dones. Va ser a la “Tertúlia Jove” al costat de la Reily, l’Adriana, la Carlota i la Naia, alumnes de quart d’ESO de l’institut Pere Ribot, que ens van aportar la visió de les persones més joves al voltant de la pressió estètica.
Pensen en què poden dir les altres persones d’elles? Alguna d’elles ha dit que sí, i altres han dit que ho pensen algunes vegades, però no sempre.
Les hem preguntat per si creuen que els nois, els nois del seu entorn, també estan sotmesos a aquesta pressió estètica, i han explicat que en alguns casos, sí.
I, és clar, això ens porta a la pregunta del milió. Volen agradar als altres o volen agradar-se a elles mateixes? Han explicat que si una persona no s’agrada a si mateixa, no pot agradar a les altres persones.
Tenen entre 15 i 16 anys, moment de la vida en el qual l’estat emocional és tot un repte. Han explicat, entre altres qüestions, que quan les coses es pensen molt, afecten molt més. Una de les alumnes ha manifestat que quan està pitjor d’ànim, prefereix no pensar i una altra ha afegit que l’estat d’ànim en què es troba una persona afecta en com es sentirà també físicament
Què les fa sentit malament, què les estressa a nivell emocional? Pensar molt les coses, i els exàmens.
Un altre factor clau, no oblidem que estem parlant de la pressió estètica, és l’alimentació. Consideren que s’hauria de pensar més en menjar sa, que no hi pensen massa, però que és una qüestió molt important.
El judici, el jou de les xarxes socials, té la seva influència en aquesta pressió.
En el que estem d’acord és que, malauradament, en la societat en la qual ens trobem, la imatge és la nostra targeta de presentació, vulguem o no, especialment, en el món laboral, i especialment, a l’hora de tenir parella. En què es fixen? Han explicat que en la cara o en el físic, i han recordat que amb això no n’hi ha prou, que s’ha de parlar i conèixer com és l’altra persona.
Sembla que les protagonistes de la nostra tertúlia jove aposten per explorar el fons de les persones. Ho tenen molt pensat. La Reily, l’Adriana, la Carlota i la Naia aborden el problema dels trastorns alimentaris. Saben que és una llosa que pot afectar, i molt, les persones joves.
En aquest sentit, la referent de benestar emocional del CAP Doctor Masriera, Remei Galindo, insisteix en el pes dels cànons de bellesa, especialment entre les dones.
Ha recordat que hi ha diferents factors del trastorn de la conducta alimentària. Ha subratllat que la part de pressió social i estètica té un pes perquè és la que marca quins són els cànons de bellesa acceptats i que fan aquesta pressió
Clar, això significa un impacte directament en l’autoestima. Línia de flotació de l’adolescència. En major o menor grau.
Ha destacat que és molt important determinar si els prototips de bellesa que té una persona l’impacten o no en l’autoestima que es té a si mateixa.
Sense oblidar que en els entorns dels instituts, en els entorns de les escoles sempre hi ha alguna persona, per desgràcia, que fa befa d’altres persones amb cossos, diguem-ne, no normatius. Segons elles, no passa tant com abans, diuen. Però passa.
Moment per al debat. La societat, de mica en mica, creuen que va canviant. Galindo ha recalcat que a poc a poc l’educació passa per fer aquest canvi social davant de la pressió estètica.
A la pregunta de com tenen les nostres convidades l’autoestima, van a una. No molt alta, diuen, però tampoc molt baixa.
La següent cita, en el calendari, serà el dilluns 27 de maig. Laia Cantó, llevadora de Mataró posarà llum a la menopausa, a 2/4 d’11 del matí.
Ens plantarem, ja, al propi Dia Internacional d’acció per la salut de les Dones. El dimarts 28 de maig, a les 11 del matí, Sandra Montoro, nutricionista del CAP Doctor Masriera, ens farà reflexionar al voltant de si les dones grans són vulnerables a la malnutrició. L’endemà, dimecres 29 de maig, a dos quarts de 12, escoltarem un especial de “Recomanacions Literàries” a càrrec de les professionals de la Biblioteca.
Finalment, posarem punt final a aquest cicle de programes, de seccions i d’intervencions a Vilassar Ràdio el 30 de maig a 2/4 de 12 del migdia escoltant Nei, estudiant de grau universitari sociocultural de gènere, que ens parlarà de la violència estètica en les persones dissidents.
No cal dir que totes les intervencions especials, aixoplugades a Vilassar Ràdio, en el marc del Dia Internacional d’Acció per la Salut de les Dones, resten penjades en el nostre cicle de podcasts.