19 persones han mort ofegades en platges i piscines en el que portem d’estiu

Un total de 19 persones, l’última ahir mateix, una nena de 2 anys a l’Ametlla de Mar, han mort ofegades en platges i piscines en el que portem d’estiu. 29 des de començaments d’any. Més de la meitat del total en només dos mesos (juny i el que portem de juliol).

El Servei d’Emergències Mèdiques ha atès un total de 120 persones aconseguint-ne reanimar 102 amb maniobres cardiopulmonars. Davant d’aquesta allau, Salut Pública fa una crida a la prudència i a extremar les precaucions en platges i piscines. I més tenint en compte que, com a mínim, encara resten un parell de mesos més (agost i setembre) de platja, piscina, riu i embassaments.

3 de cada 4 víctimes mortals s’han registrat a la platja. Cal parar especial atenció en la següent dada: Des de l’1 de juny fins al 24 de juliol, el SEM ha atès 120 persones per ofegaments produïts, la gran majoria, en set de cada deu casos, a les platges, i la resta, 39 casos, en piscines. S’alerta, també, del risc tant en rius com en embassaments.

En el 84% dels casos s’ha pogut salvar la vida de les persones afectades gràcies a la reanimació cardiopulmonar. L’edat de les persones ofegades va dels 2 als 88 anys, i l’edat mitjana és de 56 anys, tot i que a les piscines bona part dels accidents són de nens i nenes de fins a 14 anys. I és que el 37% de les persones ateses són menors de 18 anys. Pel que fa al sexe, els homes doblen les dones. 20 casos masculins, per 9 femenins.

Per tant. I vist el panorama d’aquest estiu, Salut Pública aconsella que no es nedi en solitari, que es faci en llocs on hi hagi socorrista i no banyar-nos mai quan oneja la bandera vermella.

També es recomana evitar consumir alcohol abans de ficar-se a l’aigua, i la primera vegada, després de dinar o després d’haver pres molta estona el sol, és aconsellable no entrar-hi de cop.

Altres consells, Sortir immediatament de l’aigua en cas d’indisposició i consultar al metge si et pots banyar si es pateix qualsevol malaltia cardíaca o de caràcter circulatori.

Un altre capítol és el de nens i nenes. Salut Pública, en aquest sentit, s’ha posat èmfasi en la supervisió contínua dels adults per prevenir els ofegaments durant el bany o el joc a la platja o la piscina.

A més, en el cas dels lactants i els infants més petits, cal mantenir-se sempre a una distància que permeti agafar-los allargant el braç. Els infants han de tenir la supervisió continuada d’un adult durant el bany.

La campanya, té per lema “Tothom pot ofegar-se, a ningú hauria de passar-li” es recorda que tothom hi està exposat, especialment quan el cos experimenta canvis sobtats de temperatura en entrar en contacte amb l’aigua freda, en submergir-se bruscament o si es fa una activitat física excessiva.