170è aniversari de la línia de tren Barcelona-Mataró

Fa 170 anys que es pot fer el trajecte, en tren, des de Barcelona fins a Mataró. Aquesta va ser la primera línia ferroviària de l’estat espanyol. Per això, aquest dissabte, se celebren un munt d’actes per commemorar aquesta efemèride que va portar el desenvolupament econòmic i social al Maresme.

La construcció de la primera via de tren de l’estat espanyol va ser gràcies a l’impuls d’un grup d’emprenedors que van haver de superar la crisi econòmica de 1847. Els empresaris de l’època de Barcelona i Mataró, entre els que destacava Miquel Biada, van decidir apostar per aquesta empresa. Era l’any 1848 i, enguany, se celebra el seu 170è aniversari.

El programa d’actes per aquest dissabte comença a Barcelona a dos quarts d’onze del matí. Es col.locarà una placa commemorativa en el lloc en el qual va estar la primera estació de la capital catalana: A l’avinguda del Doctor Aiguader, ben a prop de l’estació de França.

Acte seguit, i des d’aquesta estació, es farà un viatge en un tren molt especial fins a la capital del Maresme. Serà una molt bona oportunitat per rememorar aquell primer trajecte.

Un cop el comboi arribi a Mataró, es col.locarà una altra placa commemorativa en el lloc en el qual hi va haver la primera estació a la capital del Maresme. Era a l’Avinguda del Maresme amb el carrer de Sant Agustí.

Després, es farà la tradicional ofrena floral al monument de Miquel Biada, a la plaça que porta el seu nom.

En paral.lel s’han organitzat un munt d’activitats per celebrar aquesta efemèride. Aquest divendres, a dos quarts de vuit de la tarda i al Cercle Històric Miquel Biada es pronunciarà la conferència “Barcelona, Mataró i el tren: història de dues ciutats” a càrrec de Ferran Armengol, professor de Dret Internacional de la UB. El plat fort arriba dissabte i diumenge amb la 14ena Fira Ferroviària de Mataró al TecnoCampus amb més conferències, xerrades, exposicions i activitats infantils.