Tret de sortida a les Jornades pràctiques de mediació i gestió de conflictes

Aquest divendres s’han donat inici a Vilassar de Mar les Jornades pràctiques de mediació i gestió de conflictes, organitzades per In-Mediatio i el Foro Internacional de Mediadores, unes jornades de dos dies de durada per donar eines als mediadors per a la gestió de situacions conflictives, i a les quals s’han inscrit una cinquantena de persones.

A la inauguració de les jornades han estat presents l’alcalde de Vilassar de Mar, Damià del Clot, la diputada delegada de Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona, Laura Martínez, i la directora del Centre de Mediació de Dret Privat de Catalunya, Rosa Torre.

Del Clot ha assenyalat que la mediació respon a una sèrie de principis i valors que el govern de Vilassar de Mar es fa seus: “la participació, el diàleg, la paraula i la deliberació per trobar sempre aquella solució que malgrat no ser l’òptima sí respon als interessos de les parts” i ha posat com a exemple d’aquests valors el procés de pressupostos participatius que ara s’està duent a terme al municipi.

Martínez ha recordat l’aposta de la Diputació per la mediació en diferents àmbits i pel que fa a consum ha explicat, als micròfons de Vilassar Ràdio, que el principal problema de les oficines municipals de consumidors, les OMICS -dels municipis que en tenen-, és que estan formades per una sola persona. “La persona que fa la mediació no pot ser la mateixa que defensa una de les parts”. Martínez ha avançat que és aquí on intentaran ajudar als ajuntaments o bé fent mediació directament des de la Diputació o bé intentant ajudar econòmicament a aquells ajuntaments que es puguin permetre tenir una segona persona.

Torre ha apuntat que, des del centre que dirigeix, cada any s’obren al voltant d’uns 5.000 expedients tot i que només 1.000 finalitzen el procés de mediació. Torres ha explicat que en aquests moments s’està elaborant un document del perfil professional dels mediadors i a Vilassar Ràdio ha destacat algunes de les qualitats que ha de tenir un bon mediador: “Ha de ser una persona amb capacitat d’empatia, de comunicar bé, d’analitzar bé els conflictes, ha de tenir autoritat però no influir en els acords que es prenen i ha de ser una persona amb vocació per ajudar a resoldre conflictes”.

Les jornades consten de diferents tallers pràctics que es realitzaran a la sala cultural M. Roser Carrau i l’hotel d’entitats.