Saps que al nostre poble encara hi ha un niu de metralladores de la Guerra Civil?

 

Pintat de grafitis i resistint els embats de les llevantades. Sabies que a Vilassar de Mar tenim, encara, un niu de metralladores? Està ubicat a la platja de la Mar Xica. Aquest indret del nostre poble ha estat inclòs en la Ruta de la Guerra Civil al Maresme que s’acaba d’inaugurar.

Amb l’argument de defensar la costa, al Maresme trobem actualment un total de 64 nius de metralladores distribuïdes estratègicament per mirar d’evitar un suposat desembarcament de les tropes franquistes.

Un dels que queda és precisament, el que trobem a la platja de la Mar Xica. Un niu de metralladores senzill -es cataloga com a senzill quan allotjava una persona amb un arma- de planta quadrada amb una espitllera frontal i dues de laterals per on obrir foc. L’accés es feia a través de la part posterior, just a tocar de la via del tren.

Has de saber, però, que el niu de metralladores, actualment tapiat, és, ara mateix. en un lloc de difícil accés i no apte per a totes les persones. Per tant, poc més que fotografia de record des de l’exterior.

Un niu de metralladores senzill, com el de Vilassar de Mar, era de 3 metres per 3 metres, de planta quadrada i amb un metre 90 metres d’altura, tot i que podien ser fins i tot més reduïts en detriment de la comoditat del soldat. L’import total de la construcció d’un sol niu senzill per a una metralladora, com és el cas del nostre, era de 36.000 pessetes de l’època que, afegit a les 4.000, que corresponien a les feines per camuflar-lo, significaven un cost total de 40.000 pessetes.

Així, doncs, ja és en marxa aquesta ruta de la Guerra Civil al Maresme, projecte impulsat pel Consell Comarcal de la nostra comarca que comprèn la senyalització dels punts de la Guerra Civil en deu municipis: Argentona, Caldes d’Estrac, Calella, Masnou, Malgrat de Mar, Mataró, Premià de Dalt, Santa Susanna, Sant Vicenç de Montalt i Vilassar de Mar.

El projecte té com a principals objectius la recuperació de la memòria històrica, la posada en valor del patrimoni memorial de Catalunya i el foment territorial del turisme cultural mitjançant la creació, senyalització i dinamització d’una ruta que recupera els escenaris que van tenir un pes específic durant la guerra civil espanyola (1936-1939).

La ruta de la Guerra Civil al Maresme s’estructura en tres itineraris: Rereguarda i frontDefensa de la costa i Ambaixades. És justament aquest darrer, el de les ambaixades, el que marca la singularitat del Maresme ja que, a partir de 1938, els cossos diplomàtics estrangers establerts a Barcelona es van traslladar a diverses poblacions de la comarca.