Protecció Civil demana extremar les precaucions davant la previsió de pluges intenses generalitzades

Protecció Civil de la Generalitat ha activat l’alerta del Pla Especial d’Emergències per Inundacions de Catalunya INUNCAT per un episodi de pluges intenses a partir d’aquest divendres 28 d’agost a les comarques interiors de Girona, Catalunya Central, Barcelona i Tarragona.

Segons ha informat el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) a partir del migdia d’aquest divendres es poden superar els 40 l/m2 en 30 minuts d’intensitat de pluja a les comarques interiors de Girona, a la Catalunya Central, a Tarragona i al Sud de Barcelona. A la resta del territori es poden superar els 20 l/m2 en 30 minuts d’intensitat de pluja. És previst que l’episodi  s’intensifiqui amb el pas de les hores.

Els xàfecs aniran acompanyats de tempesta i localment de pedra i de ratxes fortes de vent. És possible que puntualment es produeixi algun fenomen de temps violent.

Meteomar, per la seva banda, ha explicat que aquest dissabte 29 d’agost la nuvolositat serà abundant a tota la comarca del Maresme i durant tot el dia. Dissabte, per tant, s’esperen xàfecs, localment amb tempesta, que seran abundants .A la nostra comarca, el matí  de diumenge serà amb grans clarianes però també amb nuvolades que creixeran amb força i que taparan el cel a la tarda. De matinada no es descarta algun ruixat puntual i poc important però durant la tarda s’esperen xàfecs i tempestes que podran afectar a qualsevol punt de la comarca

Davant d’aquest episodi de precipitacions, Protecció Civil de la Generalitat recomana no romandre a prop de lleres, rius i guals i eviteu travessar rieres i torrents a les zones afectades perquè, encara que semblin portar poc cabal, aquest es pot incrementar de forma sobtada. No deixeu els cotxes aparcats en zones inundables o torrents secs. Tampoc estacioneu en zones que puguin obstaculitzar el pas de vehicles d’emergències. Si les tempestes van acompanyades d’aparat elèctric, cal evitar situar-se sota els arbres o torres elèctriques. Extremeu les precaucions en les activitats a l’aire lliure en les zones afectades per les pluges i les situades aigües avall dels rius. Qui condueixi de matinada ha d’evitar vies secundàries, especialment si són a prop de rius, rieres i zones inundables.

En cas de conduir amb pluja, el Servei Català de Trànsit recomana: 

  • Augmentar la distància de seguretat.
  • Reduir la velocitat.
  • En cas de patir aiguaplaning: no s’ha de frenar ni accelerar, el millor remei és moderar la velocitat.
  • Sense frens ABS, frenar amb suavitat i amb frens ABS, frenar amb decisió.
  • Comprovar durant la marxa si els frens responen i al mateix temps eixuguem la humitat que puguin i tenir i recuperem la seva eficàcia.
  • En cas de pluja torrencial: cal estacionar amb un lloc segur i mantenir encesos els llums.
  • No travesseu zones inundades.