Presentació de “40 anys d’Ajuntaments democràtics a Vilassar de Mar. 1979-2019”

“Quaranta anys d’ajuntaments democràtics a Vilassar de Mar 1979-2019”. Amb motiu de la Diada de Sant Jordi, veu la llum el primer llibre que repassa la trajectòria democràtica al nostre municipi. La presentació es va fer aquest passat diumenge, al punt de les 12 del migdia a la Sala Carrau. Plena com un ou i amb la presència de 4 dels 6 alcaldes vius de la democràcia: Damià del Clot, Quim Ferrer, Pere Almera i Jeroni Marsal. També es va tenir un record, molt especial, per a Josep Maria Núñez i Cirera i Jordi Garcia i Bosch, els dos batlles tristament desapareguts. L’autor és el periodista Josep Bernabéu.

“Quaranta anys d’ajuntaments democràtics a Vilassar de Mar (1979-2019) condensa la història de tots els ajuntaments democràtics de la nostra vila. Una idea que, el seu autor, Josep Bernabéu, ja va fer al Masnou i va proposar portar al nostre municipi, on va ser molt bon acollida. Ha estat elaborant aquest llibre entre 9 i 10 mesos.

Una presentació amb una excel·lent resposta del públic que omplia la Sala Carrau. La veritat és que el document, com explica el seu autor, és testimoni dels darrers 40 anys de la nostra història contemporània. Bernabéu ha fet un balanç molt satisfactori de la presentació, que ha trigat dos anys en fer-se degut a la pandèmia del coronavirus. Va haver-hi molt de públic, entre els quals molts regidors i regidores d’anteriors legislatures.

Escrita a proposta de l’actual govern, l’obra, la primera d’aquestes característiques que s’edita a Vilassar de Mar, explica la transformació del poble duta a terme per aquests ajuntaments, no tan sols en l’àmbit urbanístic, sinó també en el social. L’autor hi recull, entre altres, l’evolució dels equipaments culturals, esportius, sanitaris, cívics i socials, així com de l’habitatge públic, del comerç i l’emprenedoria, i com s’ha modernitzat l’administració. Un document que demostra com els Ajuntaments han estat els veritables motors del canvi

Bernabeu ha destacat que l’obra omple un buit ja que no hi havia cap llibre sobre la història contemporània de la nostra localitat. Tot fruit d’una intensa tasca de documentació.I és que la tasca més feixuga ha estat la cerca documentació i imatges i per això està molt agraït tant al personal de l’Arxiu Municipal com a aquelles persones anònimes que també l’han ajudat amb els seus fons documentals personals.

A “Quaranta anys d’ajuntaments democràtics a Vilassar de Mar (1979-2019)”, apareixen també els resultats electorals i les campanyes que els van precedir; els equips de govern i com estava conformada l’oposició, i els regidors i alcaldes que ha tingut en aquestes quatre dècades Vilassar de Mar. Bernabéu destaca, per exemple, l’evolució que es veu en les fotografies, de com es presentaven els candidats fa molts anys, “tots anaven encorbatats i entrajats”, ha dit.

A partir d’ara, les persones interessades també podran demanar el seu exemplar gratuït a la Biblioteca Municipal.