Parlem de seguretat a la xarxa, amb els Mossos d’Esquadra

La secció de seguretat del magazine matinal “Parlant de tot ”, presentat i produït per Jaume Cabot,  va centrar la seva edició de març en la seguretat a Internet, i en concret, en els perills amb què com a usuaris ens podem trobar a xarxes socials. La secció va comptar amb la participació del caporal Joan i de l’agent Abel, de la comissaria dels Mossos d’Esquadra de Premià de Mar.

L’ús de les xarxes socials s’ha multiplicat durant la pandèmia. La secció es va centrar en la detecció, és a dir, la descripció de les problemàtiques amb  què ens podem trobar  quan  fem ús de les xarxes  i interactuem amb altres persones i en la prevenció ,  en saber com actuar, quan ens trobem  davant de situacions delictives.

Una de les situacions perilloses que es produeix a les xarxes és el ciberbullying, que sobretot afecta als joves. Es tracta de l’assetjament a una persona o grup de persones mitjançant atacs personals, divulgació d’informació confidencial o falsa a través de mitjans digitals.

Cal fer un bon ús de les xarxes,  i cal que totes aquelles persones que vegin  que en el seu grup social  es produeix una situació així, aturin immediatament aquest assetjament i ho denunciïn:

Recordem que el  ciberbullying  és delicte.

Es demana que els pares i mares es preocupin per saber quines són les xarxes socials que utilitzen  els seus fills i filles i quin és l’ús que en fan i no es desentenguin d’aquestes qüestions.

Un aspecte important és que els joves només tingui contacte a través de les xarxes amb persones que ja coneixen, i no amb persones desconegudes.

Una altre delicte  és el grooming. Es tracta d’una forma delictiva d’assetjament que impliquen un adult que es posa en contacte amb un nen, nena o adolescent per tal de guanyar-se a poc a poc la seva confiança per després involucrar-lo en una activitat sexual.

Els Mossos d’Esquadra han recordat que entre els seguidors de les xarxes socials de joves, a vegades hi ha perfils falsos de pederastes  o pedòfils.

Més delictes:  el sexting, és a dir,la difusió o publicació de continguts  sexuals d’una altra persona sense el seu consentiment.

També  a la secció els Mossos d’Esquadra van referència al concepte de  reputació digital o reputació  online, que  és la fama o prestigi que una persona o una empresa tenen en el món digital. Els ciberdelinqüents busquen amb les seves accions perjudicar aquesta reputació a través del xantatge a les persones o empreses a les que extorqueixen. 

En la ciberdelinqüència, s’ha produït el robatori de comptes a xarxes socials d’Instagram i d’altres xarxes, sobretot d’empreses,  que tenen molts seguidors. S’ha d’activar la verificació dels nostres comptes, ja siguin particulars o d’empresa, en dues passes.  

Pel que fa a les estafes que s’estan produint, han destacat l’estafa del  SMS fals, una variant del “phishing“. L’estafa consisteix en l’enviament, per part dels delinqüents, de missatges SMS als telèfons mòbils amb un enllaç que porta a pàgines web falsesque suplanten bancs i companyies per obtenir-ne les claus i contrasenyes.

Els SMS contenen missatges del tipus “El seu enviament és al punt d’entrega” o “no hem pogut entregar el seu paquet”. Fins i tot, alguns missatges suplanten la identitat de Correus o empreses de missatgeria com SEUR o FedEx.

L’objectiu dels ciberdelinqüents és que l’usuari cliqui l’enllaç i robar-li les dades bancàries.

S’aconsella instal·lar antivirus al telèfon mòbil.

Cada vegada hi ha més escoles que demanen als Mossos d’Esquadra més xerrades sobre aquestes qüestions, i per edats cada vegada per primerenques, per quart de primària.

Una altra estafa és la suplantació d’identitat de la Direcció General de Trànsit avisant que tenim una multa pendent de pagar, en un missatge que rebem per email o SMS.  

Per prevenir estafes a través d’enllaços que rebem per SMS o email, cal que no cliquem els enllaços i  anar a la pàgina web oficial de les companyies de les quals estem esperant alguna comunicació i contactar directament amb aquestes companyies.

És aconsellable no reenviar  informació que rebem que veiem que no és fiable o és falsa.