“Parlant de tot” des del Mercat de la Flor amb motiu de la campanya de Sant Jordi

Vilassar Ràdio ha emès aquest dimecres 20 d’abril una edició especial del magazín matinal “Parlant de tot”, des del Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya, presentat per Jaume Cabot, amb el suport de Miquel Vila Pagès, exdirector del mercat i conductor del programa de la casa “Entre flors i plantes“.  Joan Escofet, Xavi Puig  i David Hernández Bona han completat l’equip que ha entrat a les entranyes del principal motor econòmic local. S’ha copsat els darrers dies de la campanya de Sant Jordi, el primer que tothom ha coincidit a qualificar, com a postpandèmic.

El Mercat de llor i la Planta Ornamental de Catalunya, ubicat a Vilassar de Mar, és el centre més important de distribució del sud d’Europa i més important de l’estat espanyol i aquests dies bull d’activitat amb motiu de dues de les campanyes més importants de l’any, Sant Jordi i el Dia de la Mare que sempre es celebra el primer diumenge de maig i que enguany coincideix amb el dia 1.

Pel programa han desfilat des dels responsables del Mercat, passant també per productors i venedors locals i comarcals.

Miquel Vila, ha manifestat que, pel que fa al nombre de productors de roses, quan es va incorporar al mercat fa molts anys, quasi el 60% era de producció local, però amb el pas dels anys la producció autòctona ha baixat, a causa de la competència d’altres mercats i és que moltes roses vénen d’altres països. Sobretot de l’Equador i Colòmbia. I és que les roses i la flor tallada en general poden viatjar 48 hores sense aigua, quan arriba aquí s’hidrata i es recupera. En aquests països tenen dies molt càlids i nits molt suaus amb un clima excepcional per la seva producció.

En concret, Vila ha especificat que fa anys hi havia a tota la comarca 25 productors de roses, i ara només en queden dos: Joan Pons i Rosa Bertran uns autèntics supervivents, que també han passat pel programa i que han explicat que no competeixen en igualtat de condicions amb altres mercats exteriors, com per exemple Àfrica i Sud-amèrica. Han de lluitar,  ha dit, “contra vent y marea”.  Les roses dels Països Baixos sí que tenen alts costos de producció.

Xavier Serra de Canal Flor ha explicat, pel que fa al volum de vendes a la seva empresa, estan al mateix nivell que el 2019. En canvi, Raül, en representació de Verd Vilassar, ha destacat que en el seu sector, complements de la rosa, com les espigues de diversos colors, estan tenint increment de vendes.

Amb relació a la reducció de productors de roses i de flor de la nostra població i comarca, Pep Roig, un altre convidat a l’espai, abans productor i ara venedor, a través de Ribes-Mateu, ha recordat que el sector el 2008-2009 va viure una situació molt dura, ja que les vendes van caure en picat,  ja s’arrossegaven els problemes que causava la plaga de la Frankliniella occidentalis i ha destacat que l’increment en els costos de la producció local i comarcal va provocar que el nombre de productors autòctons s’hagi reduït. Junt amb Miquel Vila han recordat les varietats de roses que es conreaven fa anys, destacant la Lovely Red, Gran Gala.

Joan Escofet ha estat realitzant entrevistes des l’autèntic cor del mercat, alguns l’anomenen la plaça, allà on circulen cents de carrets carregats de flor i planta i on el bullici en jornades com aquesta és més que notable. Ha parlat amb alguns propietaris de botigues  de venda de flors, que venien al mercat a carregar, per disposar de roses, aquest any 3500, els llocs on dissabte viuran la seva pròpia festa major. És el cas per exemple de Francesc Farreres, propietari de diverses parades a Barcelona, concretament del barri de Gràcia.

Jordi Rodon, vicepresident del Mercat de Flor, ha parlat de la part més institucional del mercat explicant quin és el funcionament i estructura per dins, en especial atenció a la Sala de Subhastes, ha explicat que fa anys que es van deixar de fer que es dedica a sala per fer reunions i per classes de formació. Ha estat els nostres ulls en altres espais i ha explicat el funcionament de l’espai en un dia normal de venda i també en setmanes com aquesta. Precisament de la seva veu i la de Miquel Vila hem sabut que els carrets per on circulen les flors i plantes, el rellotge de la Sala de Subhastes, la idea de les passarel·les i els recipients on es posen les flors, venen directament i des de fa molts anys del mercat més important del món, als Països Baixos concretament Aalsmeer. Un dels colors que predomina al mercat vilassarenc és el taronja, potser veient el país on s’ha inspirat no és tanta casualitat.

Aquest Sant Jordi té un record i un compromís molt especial per Ucraïna. De fet, alguns majoristes estan comprant, aquest dia, roses amb els colors blaus i grocs (la bandera ucraïnesa) que simbolitzen el suport a aquest país, el rebuig a la guerra i a l’ocupació russa. Actes de solidaritat a banda, la rosa vermella és la gran protagonista.

Des de Vilassar Ràdio volem donar les gràcies per les facilitats que ens han donat des del Mercat de la flor i Planta Ornamental de Catalunya i especialment a la responsable de comunicació Agnès Céspedes per la realització de l’espai en les seves instal·lacions.

Escolta el programa sencer en aquest enllaç