“La tertúlia” analitza els pressupostos de 2022 i els objectius i prioritats pel que queda de mandat

 A l’espai “La tertúlia política”, presentat per Jaume Cabot, que es va emetre el passat dimarts 19 d’abril de 8 a 9 del vespre, les formacions polítiques de govern (ERC-Gent per Vilassar de Mar)  i oposició (Junts Vilassar de Mar, Babord, PSC i Ciutadans)  van debatre, en la primera part, al voltant dels pressupostos  de l’Ajuntament per a aquest 2022 i, en la segona part, sobre quines haurien de ser els objectius i prioritats del govern en  l’any i escaig que queda de legislatura.

En relació al primer tema de la tertúlia, pressupostos de l’Ajuntament per a aquest 2022:

Juan Díaz, regidor de Ciutadans, va afirmar que es tractava d’uns pressupostos amb poques ganes, sense entusiasme, sense consens, sense pacte. Va subratllar que aquests pressupostos quadren els números però no il·lusionen, que se sustenten en l’increment dels impostos que es recapten amb l’IBI  i va afegir que no s’executen  inversions previstes . Per a Juan Díaz, es tracta d’uns pressupostos que no projecten cap a quin model de poble es vol anar.

Quico Zamora, regidor del PSC, va subratllar que els pressupostos, per als ajuntaments, són més que un mer tràmit administratiu, ja que han de reflectir la gestió, la línia política i el  projecte del govern. Va manifestar que no veu que hi hagi gestió  ni que el govern afronti els problemes estructurals. Per al PSC, el govern no explica ni problemes ni mancances que hi ha al poble. Es va mostrar crític amb la compra del local de La Caixa, va dir que no té cap sentit, que no s’ha posat solució al problema de la manca de personal i que en tema d’habitatge social,  fins ara no s’havien donat passes, i que ara sí amb la contractació d’una tècnica. En medi ambient, va dir que s’ha actuat amb retard, en referència al contracte de recollida de la brossa. Va dir que hi ha equipaments sense aigua calenta i va destacar que s’incrementa la càrrega impositiva i el deute, i  es va preguntar “Amb quins  projectes?”.

Elena López, regidora de Babord, va afirmar que hi ha hagut “nul·la voluntat negociadora” del govern per tercer any consecutiu, i va afegir que el govern presenta els pressupostos tard. Va explicar que considera que hi ha manca de planificació i de projecte polític i va afegir que l’executiu tapa forats i no aborda cap dels reptes importants que té el nostre  municipi. López va recordar que des de Babord s’ han fet arribar propostes al govern

Laura Martínez, regidora de Junts Vilassar de Mar, va explicar que des d’aquesta formació política cada any demanen que no s’apugi la quota de l’IBI i va afegir que en aquesta qüestió, el govern ha tingut “nul·la sensibilitat ”. Va afegir que el govern fa una  previsió de despeses que no es compleix, i que després queden com a romanents de tresoreria els diners d’aquestes despeses previstes perquè no s’executen. Es va mostrar en desacord amb el fet que s’hagin efectuat compres com les del local de La Caixa i de la planta baixa de l’Ateneu sense que aquestes compres figuressin abans reflectides en el pressupost. Martínez va dir que els pressupostos d’aquests 2022 s’haurien d’haver presentat a finals de l’any passat.

Josep Solé, regidor d’Hisenda, d’ERC-Gent per VdM, va afirmar que li estranyava que les formacions polítiques de l’oposició fessin referència al retard que es porta en algunes qüestions, ja que són coneixedores que l’Ajuntament ha tingut un interventor accidental. Va subratllar que els costos pugen: 250.000 euros degut a l’ augment de  l’IPC del personal i a l’ augment de l’IPC  dels contractes, 330.000 euros d’augment a causa d’una sentència judicial derivada d’un tema que ve de governs anteriors i  250.000 euros d’augment  en neteja. Solé va recordar que aquestes despeses es fan amb despesa corrent. Solé va afirmar que hi ha un endeutament raonable i va afegir que l’Ajuntament s’endeuta amb el mateix que amortitza i va posar com a exemple d’actuacions que es faran: Ateneu,  plaques solars, reforma de voreres, asfaltats, parcs inclusius, fanals, semàfors, entre d’altres.  Va subratllar que la despesa social sempre es puja.

En el torn de debat que es va obrir després de les primeres intervencions:

Juan Díaz (Ciutadans) va recordar que el govern únicament ha presentat els pressupostos al gener un dels sis anys que porta a l’Ajuntament i va titllar de continuistes algunes inversions.

Laura Martínez (Junts VdM) va subratllar que al poble li falta molt de manteniment, afirmació amb la qual Josep Solé (ERC-Gent per VdM) es va mostrar en desacord. Martínez també va mostrar la seva queixa pel retard del procés de la valoració dels llocs de treball de l’Ajuntament

Josep Solé (ERC-Gent per VdM) va exposar que el principal objectiu que l’actual executiu es va marcar com a fita quan va entrar a l’Ajuntament i era com treure l’Ajuntament del pou on es trobava. Va qualificar la situació econòmica heretada de “ruïna total” i va destacar que el govern d’ERC-Gent per VdM va fer el que tocava fer.

Elena López (Babord) va mostrar-se crítica amb el fet que es produeixi més endeutament si no s’han executat les partides d’algunes inversions previstes. En aquest sentit, López va considerar que al govern li falta planificació.

Quico Zamora (PSC) va mostrar-se partidari que s’hagués fet habitatge de dotació pública amb els diners destinats a la compra del local de “La Caixa”.

Laura Martínez (Junts VdM)  va mostrar-se en desacord amb el fet que no s’hagi canviat la gespa del camp de futbol municipal Xevi Ramon quan aquesta partida ja estava pressupostada. Solé li va recordar que els diferents  terminis temporals de les diferents passes que es realitzen per fer aquest tràmit són llargs i va manifestar que Martínez és coneixedora d’aquesta circumstància.

Elena López (Babord) va recordar que des de principis de legislatura estan insistint en el projecte d’habitatge públic de La Muralla.

Josep Solé (ERC-Gent per VdM) va explicar que, tot i que algunes inversions van lentes, s’executaran i va destacar que el govern “ha sabut rectificar”, posant com a exemple la rectificació que es va fer en relació a l’Ateneu Vilassanès. Després de reunions amb les entitats culturals del poble que feien un ús més habitual de l’Ateneu i pels elevats costos de construir un equipament provisional, el govern va reformular el projecte i va decidir adaptar el teatre de l’Ateneu Vilassanès actual a les mesures de seguretat necessàries per a la seva reobertura al públic i a l’ús de les entitats.

Laura Martínez (Junts VdM )va dir que des de l’esclat de la pandèmia “l’única cosa que ha fet el govern durant la pandèmia ha sigut prohibir coses que els govern català i espanyol permetien”. Josep Solé (ERC-Gent per VdM) va recordar que les decisions es prenien en el si del comitè coronavirus, on hi havia diversos tècnics de l’Ajuntament.

Quico Zamora (PSC) va reclamar que el govern els faci arribar la relació dels expedients pendents de resposta a la ciutadania i Josep Solé (ERC-Gent per VdM) va contestar que, en el moment que es pugui, això es farà.

En relació al segon tema de la tertúlia, quines haurien de ser les prioritats i objectius en  el que queda de legislatura:

Juan Díaz (Ciutadans) va apuntar, entre altres, habitatge social i pacificació de la N-II.

Quico Zamora (PSC) va dir que si fins ara no s’ha donat solució a un sol tema estructural, és una quimera pensar en tot el que queda; va titllar el projecte de l’Ateneu de megalòman i va recordar que quedarà pendent la resolució d’alguns temes que estan relacionats amb contenciosos.

Elena López (Babord) va explicar que no es pot pretendre fer en el que queda de legislatura el que no s’ha fet en set anys i va apuntar que són partidaris que es vagin tancant alguns dels melons que encara estan oberts. Ha posat com a exemple el contracte de recollida de residus i l’elaboració d’ordenances reguladores i fiscals.   

Laura Martínez (Junts VdM)  va dir que creu que el govern intentarà en el que queda de legislatura executar molts temes que estan pendents i ha subratllat que en el temps que portem de legislatura no s’ha fet cap dels grans projectes que estaven pendents.

Josep Solé (ERC-Gent per VdM) va subratllar que l’objectiu és poder executar tot el que estava al pressupost que està pendent d’execució i va manifestar, entre altres qüestions, que espera que l’oposició col·labori amb el govern en el fet que alguns projectes puguin optar als fons Next Generation.

Laura Martínez (Junts VdM) i Quico Zamora (PSC) van contestar que, per col·laborar amb el govern, caldria que el govern abans doni tota la informació necessària que vagin demanant.Els representants  d’alguns partits de l’oposició van subratllar que han col·laborat amb el govern en el moment en què se’ls hi ha requerit i van aclarir que des de l’oposició entenen que col·laboració significa també poder fer aportacions i no només votar de manera afirmativa. Josep Solé (ERC-Gent per VdM) va afirmar que amb aquest govern hi ha hagut més comissions de participació amb la presència de l’oposició que “en tota la història acumulada”. Des de l’oposició va respondre que la majoria d’aquestes comissions van ser a proposta de la mateixa oposició.

Aquestes són les principals qüestions que es van posar sobre la taula en la intensíssima tertúlia política d’aquest passat dimarts 19 d’abril. Escolteu-la en aquest enllaç