L’Institut Pere Ribot de Vilassar de Mar conjuntament amb centres educatius de Bulgària, Irlanda i Noruega ha participat en el projecte internacional Comenius “Minority languages in Europe: a study case in Bulgaria, Ireland, Norway and Spain”. Del 15 al 20 de març els participants dels altres països visiten el centre.
Aquest projecte, de dos anys de durada i finançat per la Comissió Europea, va començar el 2010 amb l’objectiu que els alumnes dels 4 països participants (Bulgària, Irlanda, Noruega i Espanya) acostessin als altres llengües i cultures minoritàries de cada país, a través de documentals audiovisuals fets pels propis alumnes. L’intercanvi internacional, a més d’aprofundir en llengües minoritàries, també ha servit per reforçar l’anglès de tots els alumnes perquè és l’idioma que han utilitzat per comunicar-se i elaborar els documentals. El projecte culmina aquest mes de març amb la visita dels participants búlgars, irlandesos i noruecs, —prop d’una cinquantena d’alumnes i professors—, que vénen a passar uns dies al Maresme, i són acollits per l’alumnat. Cinc dies plens d’activitats culturals, lúdiques, familiars i educatives, amb un acte central que es farà a l’institut Pere Ribot el dia 19 de març, a les 11.15 hores, d’una hora de durada.
Amb el projecte Comenius els alumnes participants han elaborat diferents audiovisuals per tractar el tema de les llengües i cultures minoritàries. A Búlgària, l’otomà, el turc, l’armeni o el tàtar, a Irlanda, el gaèlic i a Noruega, el sami (llengua esquimal). En el cas de l’Institut Pere Ribot, s’han produït tres sobre el català i l’aranès:
– un sobre l’Abadia de Montserrat i la seva biblioteca, on es guarda un exemplar del Forum Iudicum, el primer document en català que es coneix.
– un altre sobre l’ús de l’aranès a la Vall d’Aran, on van entrevistar diverses persones i van ser testimonis de primera mà de l’actuació del Departament de Cultura i Política Lingüística.
– i un tercer, que presentaràn el dia 19 de març durant l’acte oficial que faran al institut Pere Ribot, sobre Andorra i la llengua catalana, dintre dels tres sistemes educatius existents al Principat.
En els tres documentals els alumnes s’han desplaçat a les localitats i han treballat de valent amb tota una sèrie de visites a diverses entitats tant públiques com privades.
L’institut té un canal de Youtube on es poden visionar aquests treballs: Youtube – Comenius 2012